HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvitys

20561 -Imm-Ong

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00, tai tutkimuksen yhteyshenkilöt (alla).

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Epäily tulokseen vaikuttavista häiriötekijöistä immunologisissa määrityksissä, kuten kliinisen kuvan kanssa ristiriitainen tulos. Epäily heterofiilisistä vasta-aineista tutkittavan veressä.

Näyte

Näytetilavuus vähintään 1 ml. Näytemuoto ja -astia on aina selviteltävän tutkimuksen mukainen, ks. kyseisen tutkimuksen tiedot. (Esim. TSH-näyte otetaan Li-hepariini-putkeen.)

Menetelmä

Heterofiilisten vasta-aineiden poisto immunologisesti. Alkuperäinen virheelliseksi epäilty tutkimus määritetään sekä alkuperäisestä näytteestä että käsitellystä näytteestä ja tuloksista annetaan lausunto. Tarvittaessa tehdään muita kokeita häiriön selvittämiseksi (esim. näytteen laimennuskäyrä, määritys toisella menetelmällä).

Tekotiheys

Tarvittaessa arkisin

Yleistä

Mikäli saatu immunologisen määrityksen tulos (hormonit, proteiinit, kuten P -TSH, P -hCG-tot, fP -PTH, S -hCG, S -hCG-B-V) ei sovi potilaan kliiniseen tilaan tai se on ristiriidassa potilaan muiden laboratoriotulosten kanssa, syynä voivat olla määritysmenetelmää häiritsevät immunologiset tekijät. Yleisimpiä näistä ovat tutkittavan veren heterofiiliset vasta-aineet, jotka reagoivat määritysmenetelmän reagenssien kanssa, aiheuttaen joko virheellisen korkean tai matalan tuloksen.

-Imm-Ong tutkimuksen näytemuoto määräytyy alkuperäisen tutkimuksen perusteella, mikä tulee aina ilmoittaa lisätietona. Tutkimus ei sovellu hormonien vapaiden fraktioiden kuten P -T4-V ja P -T3-V häiriötekijöiden selvittelyyn.

Tulkinta

Tuloksista annetaan lausunto, jossa kerrotaan alkuperäisestä näytteestä saatu tulos, sekä vasta-aineiden poistokäsittelyn jälkeinen tulos, jos se eroaa alkuperäisestä. Aina tulos ei ns. normalisoidu, mutta käsittely saattaa silti vaimentaa häiriön astetta. Mikäli tutkimus osoittaa, että tutkittavan veressä on häiritseviä tekijöitä, on suositeltavaa käyttää -Imm-Ong tutkimusta kyseisen analyytin kohdalla jatkossakin.

Huomautuksia

Tilattaessa tulee aina ilmoittaa (lisätietokysymys) selviteltävän tutkimuksen lyhyt nimi (lyhenne) ja tutkimusnumero, esimerkiksi: 4831 P -TSH, 4560 fP -PTH, 21251 P -hCG-tot, 2122 S -hCG, 4235 S -hCG-B-V.

-Imm-Ong -tutkimus ei sovellu hormonien vapaiden fraktioiden kuten P -T4-V ja P -T3-V häiriötekijöiden selvittelyyn. Näitä varten käytä tutkimuksia 6160 S -T4-Vdi tai 6159 S -T3-Vdi, jotka määritetään dialyysimenetelmällä (ks. ohjekirja).

Tutkimus -Imm-Ong päivitetty 24.05.2024 / MA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.