HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Zoonoosivirus, vasta-aineet

20679 S -ZoonVAb

Osatutkimukset

S -ZoonAbG ja S -ZoonAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, p.050 427 2164, Anne Jääskeläinen puh. 050 428 8017 tai Hannimari Kallio-Kokko puh. 050 427 0476. Etukäteisyhteydenotto tarvitaan.

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Epäily sellaisesta harvoin kyseeseen tulevasta virusinfektiosta, jolle ei ole olemassa omaa spesifistä tutkimuspyyntöä, esim. LCMV:n tai Inkooviruksen aiheuttaman keskushermostoinfektion epäily tai keltakuume.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1-2 ml seerumia. Tutkimus on mahdollista tehdä myös likvorista (1-2 ml, pyyntö Li-ZoonVAb, KL 20680), jolloin likvorinäytteen rinnalla on välttämätöntä tutkia myös samanaikainen seeruminäyte tulosten merkityksen arviointia varten.

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Menetelmä valitaan yksilöllisesti anamnestisten tietojen ja epäillyn harvinaisen infektioagenssin mukaan. Ensisijaisesti tutkitaan IgG-luokan vasta-aineet, ja tarvittaessa (ilman eri pyyntöä) myös IgM-luokan vasta-aineet.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan

Yleistä

Tutkivaa laboratoriota on aina konsultoitava puhelimitse ennen näytteen ottamista ja tutkimuksen tilaamista! Näin voidaan varmistaa että pyyntö on mahdollista toteuttaa laboratorion hallussa olevilla tekniikoilla, sekä tarkistaa liittyykö näytteen merkitsemiseen tai lähettämiseen erityisvaatimuksia (esim. onko näytteiden kuljetukseen liittyen tarpeellista noudattaa Kategoria A käytäntöjä).

Tulkinta

Tuloksista annetaan lausunto, joka sovitetaan yksilöllisesti kulloiseenkin menetelmään ja haettuun patogeeniin.

Huomautuksia

Tutkivaa laboratoriota on aina konsultoitava puhelimitse ennen näytteen ottamista ja tutkimuksen tilaamista. Matkustusanamneesi ja epäilty agenssi on kirjattava virustutkimuslähetteeseen.

Tutkimus S -ZoonVAb päivitetty 07.06.2023 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.