HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Elektroenkefalografia (EEG), erikoisaktivaatioilla

20729 Pt-EEG-Let

Tiedustelut

KNF-osasto: Lasten ja nuorten sairaala (09) 471 80500

Yhteyshenkilöt

vs ylilääkäri Leena Lauronen: leena.lauronenathus.fi / 050-4272119

Indikaatiot

Tutkimuksella pyritään selvittämään aivojen sähköisen toiminnan häiriöitä: epilepsia ym. kohtaukselliset tajunnanhäiriöt, enkefaliitit, esim. metaboliset tai vaskulaariset aivotoiminnan häiriöt, degeneratiiviset aivosairaudet, oppimis- ja kehityshäiriöt sekä tajuttoman potilaan ennusteen arviointi ja aivokuolemadiagnostiikka.

Esivalmistelu

Hiusten pesu esim. tutkimusta edeltävänä iltana. Hiustenmuotoiluaineita ei saa käyttää. Jatkuvaa lääkitystä (esim. epilepsialääkkeitä tai neuroleptejä) ei pidä keskeyttää. Tilapäisesti käytettäviä lääkkeitä, jotka eivät ole hoidon kannalta välttämättömiä (esim. rauhoittavat lääkkeet), ei pitäisi käyttää kolmen päivän aikana ennen rekisteröintiä, lääkekatko on sovittava hoitavan lääkärin kanssa.

Suoritus

Tutkimuksessa käytetään EEG-myssyä tai pään iholle kiinnitetään Yksittäisiä elektrodeja sekä tarraelektrodeja. Rekisteröinti tapahtuu potilaan maatessa sängyllä silmät kiinni. Rekisteröinnin aikana potilaalle voidaan tehdä erityisaktivaatioita, esim. potilas voi syödä tai katsoa tv: ta rekisteröinnin yhteydessä. EEG-tutkimuksen kesto on n. 1- 2.5 tuntia. Rekisteröinnin onnistuminen varmistetaan tutkimuksen kuluessa.

Menetelmä

Aivojen sähköisiä ilmiöitä mitataan pään iholle asetettavilla pintaelektrodeilla, jännitevaihtelu vahvistetaan ja tallennetaan EEG-rekisteröintilaitteeseen. EEG:n ohessa rekisteröidään myös EKG:tä, silmän- ja kehonliikkeitä. Aivosähkötoiminnan reaktiivisuutta tutkitaan käyttämällä aktivaatioina silmien avaamista ja sulkemista, hyperventilaatiota ja vilkkuvaloa vaihtelevilla taajuuksilla . Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tutkimus Pt-EEG-Let päivitetty 07.11.2014 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 23.01.2020 klo 01:13.