HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Hepariinitrombosytopeniatutkimus, varmistus, seerumista

20796 S -HepVaVa

Tiedustelut

Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio puh. 044 4728393 LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuukka Helin: tuukka.helinathus.fi / 050 427 9064 ja lääkäri Lotta Joutsi-Korhonen: lotta.joutsi-korhonenathus.fi / 050 427 2402

Indikaatiot

Varmistustesti epäiltäessä hepariinin indusoimaa trombosytopeniaa (HIT).

Ensisijainen tutkimus HIT-epäilyssä on 4399 B -HeparTP.

Esivalmistelu

On suotavaa, ettei potilas ole saanut hepariinia kuuteen tuntiin ennen näytteenottoa. Jos näyte otetaan arterianeulasta, verta on valutettava n. 20 ml ennen hepariinivasta-ainenäytettä.

Näyteastia

Seerumiputki 10 ml

Näyte

Kuljetus kokoverenä huoneenlämpöisenä styrox-koteloon pakattuina. Näytteen oltava perillä Fimlab Hemostaasilaboratoriossa ennen klo 12. Tarvittaessa näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 3 vrk.

LÄHETYSOSOITE: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa Lisätietoja: Fimlab, Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio puh. 044 472 8393

Menetelmä

HIPA, heparin-induced platelet activation test (funktionaalinen menetelmä). Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Kolmessa päivässä.

Yleistä

PF4/hepariini-vasta-aineet määritetään funktionaalisella menetelmällä (varmistus) kaikista ELISA-positiivisista näytteistä, mutta ELISA-negatiivisia seulontanäytteitä ei ole tarpeen tutkia.

Tulkinta

ELISA-menetelmän (4399 B -HeparTP) herkkyys löytää PF4/ hepariini-vasta-aineita on hyvä (noin 99%), mutta ongelmana saattaa olla epäspesifisyys. Siten vain osa sen löytämistä vasta-aineista pystyy aktivoimaan trombosyyttejä. Tämän vuoksi on tietyissä kliinisissä tilanteissa (jos esim. kliininen HIT-epäily ei ole vahva) syytä määrittää vasta-aineet funktionaalisella menetelmällä ELISA-positiivisista näytteistä. Tuloksesta annetaan lausunto.

Funktionaalinen varmistustesti (HIPA, heparin-induced platelet activation test) tunnistaa hepariinin indusoimia IgG-luokan vasta-aineita riippumatta siitä, mitä antigeenikompleksia kohtaan vasta-aineet ovat suuntautuneet.

Tutkimus S -HepVaVa päivitetty 02.06.2020 / TH

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.