HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus P -Cl (2080) Kloridi, plasmasta uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=2080
Tutkimuksen P -Cl (2080) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)
Neste- ja elektrolyyttitasapainon ja happo-emästasapainon seuranta.
Li-hepariiniputki 5 ml
0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.1 ml. Voidaan lähettää kokoverenä huoneenlämmössä, jos perillä saman päivän aikana. Eroteltu plasma säilyy 7 vrk jääkaapissa. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.
Ioniselektiivinen elektrodi (ISE), epäsuora mittaus. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Samana päivänä
0 - 16 V | 93 - 113 | mmol/l |
17 V - | 99 - 111 | mmol/l |
Määritystä käytetään neste- ja elektrolyyttitasapainon sekä happoemästasapainon seurantaan, kloridin menetystä arvioitaessa ja ns. anionivajeen arviointiin metabolisissa asidooseissa. Elimistön kloridista 88 % on solujen ulkopuolisessa nestetilassa, jonka yleisin ja tärkein anioni se on. Kloridi poistuu elimistöstä suurimmaksi osaksi virtsassa.
Plasman kloridipitoisuus seuraa yleensä natriumpitoisuutta, joten hyperkloremia liittyy useimmiten hypernatremiaan. Happoemästasapainon muutokset muuttavat kuitenkin kloridin ja natriumin tasapainoa. Metabolisessa asidoosissa esiintyy spesifinen hyperkloremia, koska bikarbonaattia kulutetaan hapon neutralointiin, ja kloridin reabsorptio munuaisissa lisääntyy. Korkeita kloridiarvoja todetaan myös hyperparatyreoosissa ja hyperosmolaarisissa tiloissa.
Alentuneet arvot liittyvät useimmiten hyponatremiaan. Spesifinen kloridin puute voi esiintyä runsaasti kloridia sisältävän mahanesteen menetyksestä tai liiallisesta bikarbonaatin saannista johtuvassa metabolisessa alkaloosissa. Hypokloremiaa voi esiintyä myös metabolisissa asidooseissa, joissa elimistössä on poikkeavien anionien lisääntynyt pitoisuus (maitohappoasidoosi, diabetekseen liittyvä ketoasidoosi, metanoli- ym. myrkytykset, uremiaan liittyvä sulfaatin ja fosfaatin retentio). Myös bromidimyrkytyksessä ja hypo-osmolaarisissa tiloissa voi esiintyä matalia kloridipitoisuuksia.