HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kloridi, plasmasta

2080 P -Cl

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkipäiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645)

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Tapio Lahtiharju: tapio.lahtiharjuathus.fi / 0401447947

Indikaatiot

Neste- ja elektrolyyttitasapainon ja happo-emästasapainon seuranta.

Näyteastia

Li-hepariiniputki 5 ml

Näyte

0.5 ml Li-hepariiniplasmaa, lapset vähintään 0.1 ml. Voidaan lähettää kokoverenä huoneenlämmössä, jos perillä saman päivän aikana. Eroteltu plasma säilyy 7 vrk jääkaapissa. Pidempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan.

Menetelmä

Ioniselektiivinen elektrodi (ISE), epäsuora mittaus. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Viitearvot

0 - 16 V 93 - 113 mmol/l
17 V - 99 - 111 mmol/l

Tulkinta

Määritystä käytetään neste- ja elektrolyyttitasapainon sekä happoemästasapainon seurantaan, kloridin menetystä arvioitaessa ja ns. anionivajeen arviointiin metabolisissa asidooseissa. Elimistön kloridista 88 % on solujen ulkopuolisessa nestetilassa, jonka yleisin ja tärkein anioni se on. Kloridi poistuu elimistöstä suurimmaksi osaksi virtsassa.

Plasman kloridipitoisuus seuraa yleensä natriumpitoisuutta, joten hyperkloremia liittyy useimmiten hypernatremiaan. Happoemästasapainon muutokset muuttavat kuitenkin kloridin ja natriumin tasapainoa. Metabolisessa asidoosissa esiintyy spesifinen hyperkloremia, koska bikarbonaattia kulutetaan hapon neutralointiin, ja kloridin reabsorptio munuaisissa lisääntyy. Korkeita kloridiarvoja todetaan myös hyperparatyreoosissa ja hyperosmolaarisissa tiloissa.

Alentuneet arvot liittyvät useimmiten hyponatremiaan. Spesifinen kloridin puute voi esiintyä runsaasti kloridia sisältävän mahanesteen menetyksestä tai liiallisesta bikarbonaatin saannista johtuvassa metabolisessa alkaloosissa. Hypokloremiaa voi esiintyä myös metabolisissa asidooseissa, joissa elimistössä on poikkeavien anionien lisääntynyt pitoisuus (maitohappoasidoosi, diabetekseen liittyvä ketoasidoosi, metanoli- ym. myrkytykset, uremiaan liittyvä sulfaatin ja fosfaatin retentio). Myös bromidimyrkytyksessä ja hypo-osmolaarisissa tiloissa voi esiintyä matalia kloridipitoisuuksia.

Tutkimus P -Cl päivitetty 24.04.2023 / AL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.