HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Virtaustilavuus-spirometria ja oksimetria istuen ja maaten

20824 Pt-Spir2as

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Heli Räty: heli.ratyathus.fi / (019) 458 72751

Indikaatiot

Käytetään arvioitaessa asennon vaikutusta hengitysfunktioon. Kuvaa pallealihaksen toimintaa ja hengityslihasten voimaa.

Esivalmistelu

Lääkitys: yleensä potilaan normaalisti käyttämä lääkitys. Jos halutaan bronkodilaatiokoe, tämä olisi syytä tehdä eri käyntikerralla.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Ensin spirometria sisältäen VCin mittauksen istuen, sitten VCin ja spirometria toistetaan selinmakuulla.

Menetelmä

Tutkimuksessa mitataan ilman ja hengityskaasun virtausta ja siitä laskettua tilavuutta maksimaalisen sisään- ja uloshengityksen yhteydessä, sekä näiden muutosta makuuasennossa verrattuna istuma-asentoon.

Tulkinta

Tutkimuksessa verrataan istuen ja maaten suoritettuja mittauksia, sekä virtaus-tilavuuskäyrien että numeerisesti mitattujen arvojen avulla. Lääkärin lausunto pyydettäessä.

Huomautuksia

Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin hengityselintulehduksen kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. CCovid-19-infektion jälkeen hengitysfunktiomittauksia voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Bronkoskopiasta tai muusta hengitysteitä ärsyttävästä toimenpiteestä tulee olla kulunut 3 vuorokautta. Sisäelimiin kohdistuneiden punktioiden tai ohutneulabiopsioiden jälkeen tutkimus tehdään aikaisintaan seuraavana päivänä. Keuhkotuberkuloosiepäillyille tutkimus tehdään kolmen negatiivisen yskösvärjäysnäytteen jälkeen. Muista tartuntavaaroista on informoitava tutkivaa yksikköä.

Tutkimus Pt-Spir2as päivitetty 11.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.