HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-Spir2as (20824) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758
Käytetään arvioitaessa asennon vaikutusta hengitysfunktioon. Kuvaa pallealihaksen toimintaa ja hengityslihasten voimaa.
Lääkitys: yleensä potilaan normaalisti käyttämä lääkitys. Jos halutaan bronkodilaatiokoe, tämä olisi syytä tehdä eri käyntikerralla.
Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.
Ensin spirometria sisältäen VCin mittauksen istuen, sitten VCin ja spirometria toistetaan selinmakuulla.
Tutkimuksessa mitataan ilman ja hengityskaasun virtausta ja siitä laskettua tilavuutta maksimaalisen sisään- ja uloshengityksen yhteydessä, sekä näiden muutosta makuuasennossa verrattuna istuma-asentoon.
Tutkimuksessa verrataan istuen ja maaten suoritettuja mittauksia, sekä virtaus-tilavuuskäyrien että numeerisesti mitattujen arvojen avulla. Lääkärin lausunto pyydettäessä.
Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin hengityselintulehduksen kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. CCovid-19-infektion jälkeen hengitysfunktiomittauksia voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Bronkoskopiasta tai muusta hengitysteitä ärsyttävästä toimenpiteestä tulee olla kulunut 3 vuorokautta. Sisäelimiin kohdistuneiden punktioiden tai ohutneulabiopsioiden jälkeen tutkimus tehdään aikaisintaan seuraavana päivänä. Keuhkotuberkuloosiepäillyille tutkimus tehdään kolmen negatiivisen yskösvärjäysnäytteen jälkeen. Muista tartuntavaaroista on informoitava tutkivaa yksikköä.