HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kaulan valtimoiden Doppler-UÄ (PA6DE)

20832 Pt-KauVdUÄ

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Heli Räty: heli.ratyathus.fi / (019) 458 72751

Indikaatiot

Aivoverenkiertohäiröiden ja aivoverenkiertohäiriöepäilyjen perustutkimus. Preoperatiivinen tutkimus ennen koronaariohitusleikkauksia. Kaulavaltimodissekaatioepäily. Subclavian steal epäily.

Esivalmistelu

Lääkitys: potilaan käyttämän lääkehoidon aikana.

Nautintoaineet ja ruokailu: ei rajoituksia.

Suoritus

Potilas on selinmakuulla tutkimusvuoteella tyyny hartioiden alla. Ultraäänilaitteistolla tutkitaan suonten seinämät sekä suonissa tapahtuvat virtaukset.

Menetelmä

Korkeataajuuksisella lineaarianturilla 2-D kuvausta käyttäen tarkastellaan oikealta kaulavaltimo olkavarsivaltimosta alkaen, vasemmaltakin mahdollisimman kaudaalisesti aloittaen, kiinnitetään huomio intima mediakaikuun, mahdolliseen ateromatoosiin ja arterioskleroosiin. Tutkitaan bulbukset sekä internat tyvestään alkaen mahdollisimman kraniaalisesti lopettaen sekä eksternat ja vertebralisvaltimot. Väri-Dopplerilla arvioidaan suonissa tapahtuva virtaus, sen suunta, laminaarisuus ja mahdolliset virtausten kiihtymisalueet. Pulssi-Dopplerilla mitataan suurimmat systoliset ja loppudiastoliset virtausnopeudet yhteisestä kaulavaltimosta sekä sisemmästä ja ulommasta kaulavaltimosta. Nikamavaltimoiden virtaussuunta selvitetään. Jos näkyvyys ei ole lineaarianturilla riittävä täydennetään tutkimusta sektorianturilla tehdyllä virtaustutkimuksella.

Tulkinta

Tulkinnan suorittaa tutkimuksen tehnyt ultraäänihoitaja tai -lääkäri. Tulkinta sisältää taltioidut ultraäänikuvasarjat, mittaustulokset ja itse lausunnon. Tulkinnassa otetaan huomioon tutkittavan ikä ja annetaan vastaus lähetteessä kysyttyyn ongelmaan.

Tutkimus Pt-KauVdUÄ päivitetty 12.05.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.