HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-RasUKG (20833) Rasitus-UKG (FM1LE) uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=20833
Tutkimuksen Pt-RasUKG (20833) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758
Käytetään tilanteissa, joissa oire-, suorituskyky-, EKG- ja verenpainetiedon lisäksi halutaan lisämetodeja sydämen rakenteen ja toiminnan tutkimiseksi ja AP-oireen syyn selvittämiseksi, esimerkiksi silloin, kun haarakatkoksen vuoksi EKG-perusteinen iskemiadiagnostiikka ei onnistu. Obstruktiivisen kardiomyoptian ja läppästenoosien käyttäytymistä voidaan arvioida, samoin läppävuotojen käyttäytymistä rasituksessa. Vasemman eteisen painetta sekä pulmonaalipainetta voidaan usein monitoroida hengenahdistusoireen lisäselvittelynä.
Lääkitys: lähettävän lääkärin harkinnan mukaan lääketauon aikana tai potilaan käyttämän optimaalisen lääkehoidon aikana.
Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.
Transtorakaalinen sydämen uä-tutkimus levossa. Sen jälkeen EKG- ja verenpaineseurannassa kliininen kuormituskoe ja rasituksen yhteydessä joka portaalla sekä välittömästi rasituksen jälkeen sydämen ultraäänitutkimus.
Kliininen rasituskoe polkupyöräergometrilla, Suomen kliinisen fysiologian yhdistyksen ja Suomen kardiologisen seuran laatiman suosituksen mukainen (Suomen Lääkärilehti 3/94). Koe etenee joko portaattomasti tai 1-3 minuuttia portain ja jatketaan siihen asti, kunnes ilmaantuu syy lopettaa koe (oirerajoitteinen subjektiivisesti maksimaalinen koe).
Rasituksen aikaisessa ja sen jälkeen tehtävässä sydämen uä-tutkimuksessa keskitytään tilanteen mukaisesti erityisesti vasemman kammion seinämien liikeanalyysiin. Iskemia näkyy sydänlihaksen supistumisen ja supistumisen ajoituksen häiriönä (paksuuntuminen, lyheneminen, kiertyminen). Tutkimuksessa pyritään myös saamaan käsitys pulmonaalipaineesta sekä vasemman eteisen paineesta levossa sekä sen käyttäytymisestä kuormituksen yhteydessä ja sen jälkeen. Arvioidaan läppävuotojen ja/tai -stenoosivaikutusten käyttäytymistä rasituksessa. Lääkärin lausunto.
Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin akuutin keuhkosairauden kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. Covid-19-infektion jälkeen tutkimus voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Muita vasta-aiheita ovat epästabiili angina pectoris, akuutti myo- tai perikardiitti, vaikeat rytmihäiriöt, tuore sydäninfarkti. Invasiivisten toimenpiteiden/leikkausten jälkeen harkittava tapauskohtaisesti.