HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Rasitus-UKG (FM1LE)

20833 Pt-RasUKG

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Heli Räty: heli.ratyathus.fi / (019) 458 72751

Indikaatiot

Käytetään tilanteissa, joissa tavallisessa kuormituskokeessa iskemialöydös on jäänyt epävarmaksi tai esimerkiksi haarakatkoksen vuoksi EKG-perusteinen iskemiadiagnostiikka ei onnistu. Obstruktiivisen kardiomyoptian ja läppästenoosien käyttäytymistä voidaan arvioida, samoin läppävuotojen käyttäytymistä rasituksessa. Vasemman eteisen painetta sekä pulmonaalipainetta voidaan usein monitoroida hengenahdistusoireen lisäselvittelynä.

Esivalmistelu

Lääkitys: lähettävän lääkärin harkinnan mukaan lääketauon aikana tai potilaan käyttämän optimaalisen lääkehoidon aikana.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Transtorakaalinen sydämen uä-tutkimus levossa. Sen jälkeen EKG- ja verenpaineseurannassa kliininen kuormituskoe tai spiroergometria ja rasituksen yhteydessä joka portaalla sekä välittömästi rasituksen jälkeen sydämen ultraäänitutkimus.

Menetelmä

Kliininen rasituskoe polkupyöräergometrilla, Suomen kliinisen fysiologian yhdistyksen ja Suomen kardiologisen seuran laatiman suosituksen mukainen (Suomen Lääkärilehti 3/94). Koe etenee joko portaattomasti tai 1-3 minuuttia portain ja jatketaan siihen asti, kunnes ilmaantuu syy lopettaa koe (oirerajoitteinen subjektiivisesti maksimaalinen koe).

Tulkinta

Rasituksen aikaisessa ja sen jälkeen tehtävässä sydämen uä-tutkimuksessa keskitytään kysymyksenasettelun mukaisesti esim. vasemman kammion seinämien liikeanalyysiin. Iskemia näkyy sydänlihaksen supistumisen häiriönä (paksuuntuminen, lyheneminen, kiertyminen). Väri-Dopplerilla pyritään visualisoimaan koronaarivirtaukset ja tarvittaessa pulssi-Dopplerilla mitataan virtausnopeudet stenoosiasteen selvittämiseksi. Tutkimuksessa pyritään myös saamaan käsitys pulmonaalipaineesta sekä vasemman eteisen paineesta levossa ja sen käyttäytymisestä kuormituksen yhteydessä ja sen jälkeen. Arvioidaan läppävuotojen ja/tai -stenoosien käyttäytymistä rasituksessa. Lääkärin lausunto.

Tutkimus Pt-RasUKG päivitetty 25.08.2016 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 03.08.2020 klo 01:10.