HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Rasitus-UKG (FM1LE)

20833 Pt-RasUKG

Tiedustelut

KLF-yksikkö Hyvinkää (019) 458 72758

Yhteyshenkilöt

lääkäri Vesa Järvinen: vesa.jarvinenathus.fi / (019) 458 72750 ja lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445

Indikaatiot

Käytetään tilanteissa, joissa oire-, suorituskyky-, EKG- ja verenpainetiedon lisäksi halutaan lisämetodeja sydämen rakenteen ja toiminnan tutkimiseksi ja AP-oireen syyn selvittämiseksi, esimerkiksi silloin, kun haarakatkoksen vuoksi EKG-perusteinen iskemiadiagnostiikka ei onnistu. Obstruktiivisen kardiomyoptian ja läppästenoosien käyttäytymistä voidaan arvioida, samoin läppävuotojen käyttäytymistä rasituksessa. Vasemman eteisen painetta sekä pulmonaalipainetta voidaan usein monitoroida hengenahdistusoireen lisäselvittelynä.

Esivalmistelu

Lääkitys: lähettävän lääkärin harkinnan mukaan lääketauon aikana tai potilaan käyttämän optimaalisen lääkehoidon aikana.

Nautintoaineet ja ruokailu: 2 tuntia tupakoimatta, 4 tuntia ilman kahvia, teetä, kolajuomia ja muita piristäviä aineita sekä välttäen raskasta ateriaa (ei kuitenkaan ravinnotta) ja 1 vrk ilman alkoholia.

Suoritus

Transtorakaalinen sydämen uä-tutkimus levossa. Sen jälkeen EKG- ja verenpaineseurannassa kliininen kuormituskoe ja rasituksen yhteydessä joka portaalla sekä välittömästi rasituksen jälkeen sydämen ultraäänitutkimus.

Menetelmä

Kliininen rasituskoe polkupyöräergometrilla, Suomen kliinisen fysiologian yhdistyksen ja Suomen kardiologisen seuran laatiman suosituksen mukainen (Suomen Lääkärilehti 3/94). Koe etenee joko portaattomasti tai 1-3 minuuttia portain ja jatketaan siihen asti, kunnes ilmaantuu syy lopettaa koe (oirerajoitteinen subjektiivisesti maksimaalinen koe).

Tulkinta

Rasituksen aikaisessa ja sen jälkeen tehtävässä sydämen uä-tutkimuksessa keskitytään tilanteen mukaisesti erityisesti vasemman kammion seinämien liikeanalyysiin. Iskemia näkyy sydänlihaksen supistumisen ja supistumisen ajoituksen häiriönä (paksuuntuminen, lyheneminen, kiertyminen). Tutkimuksessa pyritään myös saamaan käsitys pulmonaalipaineesta sekä vasemman eteisen paineesta levossa sekä sen käyttäytymisestä kuormituksen yhteydessä ja sen jälkeen. Arvioidaan läppävuotojen ja/tai -stenoosivaikutusten käyttäytymistä rasituksessa. Lääkärin lausunto.

Huomautuksia

Tutkimusta ei suositella tehtäväksi ennen kuin akuutin keuhkosairauden kliinisestä paranemisesta on kulunut 2 viikkoa. Covid-19-infektion jälkeen tutkimus voidaan tehdä seuraavasti: koronapneumonian jälkeen 2-3 kk kuluttua parantumisesta, ylähengitystieinfektion jälkeen (ei pneumoniaa) 14-20 vrk parantumisesta ja oireettomassa tartunnassa 10 vrk positiivisen testituloksen jälkeen. Muita vasta-aiheita ovat epästabiili angina pectoris, akuutti myo- tai perikardiitti, vaikeat rytmihäiriöt, tuore sydäninfarkti. Invasiivisten toimenpiteiden/leikkausten jälkeen harkittava tapauskohtaisesti.

Tutkimus Pt-RasUKG päivitetty 11.02.2022 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.