HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-KeuAluG (20886) Keuhkojen alueellisen toiminnan gammakuvaus (GD2FN) uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=20886
Tutkimuksen Pt-KeuAluG (20886) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554
Keuhkoleikkausten vaikutusten preoperatiivinen arviointi. Keuhkoperfuusion alueellisen jakauman selvittely.
Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Keuhkoleikkausten jälkeistä keuhkojen toimintaa arvioitaessa on lähetteessä mainittava suunnitellun toimenpiteen laajuus. Tuore spirometria ja diffuusiokapasiteettitutkimus tulee olla tehtynä. Potilaille on saatavana erillinen Potilasohje
Ventilaatiokuvauksessa potilas hengittää Technegas- generaattorilaitteella valmistettua 99mTc-leimattua hiilipölykaasua suukappaleen kautta sieraimet suljettuina. Riittävän tutkimusannoksen voi saada jo parilla kolmella sisäänhengityskerralla. Kuvauksen kesto on 5 minuuttia. Hengittely ja kuvaus tehdään selin makuulla, tarvittaessa molemmat voidaan tehdä myös istuen.
Perfuusiokuvauksessa merkkiaine annetaan hitaana laskimoinjektiona. Kuvaus aloitetaan noin 5 minuutin kuluttua injektiosta ja se kestää 5 minuuttia.
Perfuusiotutkimuksessa merkkiaineena käytetään 99mTc- leimattuja albumiinimakroaggregaatteja (99mTc-MAA), kooltaan 10-40 µm. Merkkiaine jakautuu keuhkoihin alueellisen verenkierron mukaan. Normaalisti partikkelit tukkivat noin 1 /1000 keuhkokapillaareista. Partikkelit hajoavat itsestään, ja niiden biologinen puoliintumisaika on 2-9 tuntia.
Ventilaatiokuvauksessa teknetium-hiilipartikkelit (partikkelikoko 0,005 mm) jakaantuvat keuhkoihin alueellisen keuhkotuuletuksen mukaisesti. Kuvien laatu riippuu potilaan yhteistyökyvystä ja kyvystä hengittää hengitysvastusta vastaan.
Alentunut keuhkoperfuusio erottuu puutosalueena. On huomioitava, että myös primäärit keuhkosairaudet, syystä tai toisesta muodostunut pleuraneste ja tulehdukset aiheuttavat perfuusiomuutoksia.
Ventilaatiokuvauksessa merkkiaine jakautuu normaalisti tasaisesti keuhkojen alueelle. Useat keuhkosairaudet muuttavat merkkiainejakaumaa.
Keuhkot laatikoidaan yhtä suuriin alueisiin kuvaamaan ventilaation ja perfuusion merkkiaineiden alueellista jakaumaa. Tämän jälkeen arvioidaan keuhkon poiston ja osaresektioiden vaikutusta postoperatiiviseen keuhkofunktioon.
Vastaus sisältää summakuvia ja lausunnon.
Menetelmä on kontraindisoitu, kun potilaalla on vaikea pulmonaalihypertonia, albumiiniallergia tai oikea-vasen- shuntti. Varjoaineallergia tai koholla oleva S-Krea ei ole vasta-aihe. Raskaus on suhteellinen kontraindikaatio. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet ohjekirjan alussa. Injisoitaessa tutkimusainetta potilaaseen ruiskuun ei saa vetää verta, koska albumiinihiukkaset voivat takertua verihyytymiin.
Tutkimuksen hyvä tekninen onnistuminen vaatii potilaan ko- operaatiota ja hengityskykyä. Erittäin huonokuntoisilla potilailla voi olla vaikeuksia hengittää merkkiainetta letkuston kautta. Happilisän liittäminen tutkimuslaitteeseen ei ole mahdollista.
Raskaus on suhteellinen vasta-aihe, imetyksessä ei tarvitse pitää taukoa. Aikuiselle annettava aktiivi-suus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje