HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Keuhkojen alueellisen toiminnan gammakuvaus (GD2FN)

20886 Pt-KeuAluG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300

Indikaatiot

Keuhkoleikkausten vaikutusten preoperatiivinen arviointi. Keuhkoperfuusion alueellisen jakauman selvittely.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Keuhkoleikkausten jälkeistä keuhkojen toimintaa arvioitaessa on lähetteessä mainittava suunnitellun toimenpiteen laajuus. Tuore spirometria ja diffuusiokapasiteettitutkimus tulee olla tehtynä. Potilaille on saatavana erillinen Potilasohje

Suoritus

Ventilaatiokuvauksessa potilas hengittää Technegas- generaattorilaitteella valmistettua 99mTc-leimattua hiilipölykaasua suukappaleen kautta sieraimet suljettuina. Riittävän tutkimusannoksen voi saada jo parilla kolmella sisäänhengityskerralla. Kuvauksen kesto on 5 minuuttia. Hengittely ja kuvaus tehdään selin makuulla, tarvittaessa molemmat voidaan tehdä myös istuen.

Perfuusiokuvauksessa merkkiaine annetaan hitaana laskimoinjektiona. Kuvaus aloitetaan noin 5 minuutin kuluttua injektiosta ja se kestää 5 minuuttia.

Menetelmä

Perfuusiotutkimuksessa merkkiaineena käytetään 99mTc- leimattuja albumiinimakroaggregaatteja (99mTc-MAA), kooltaan 10-40 µm. Merkkiaine jakautuu keuhkoihin alueellisen verenkierron mukaan. Normaalisti partikkelit tukkivat noin 1 /1000 keuhkokapillaareista. Partikkelit hajoavat itsestään, ja niiden biologinen puoliintumisaika on 2-9 tuntia.

Ventilaatiokuvauksessa teknetium-hiilipartikkelit (partikkelikoko 0,005 mm) jakaantuvat keuhkoihin alueellisen keuhkotuuletuksen mukaisesti. Kuvien laatu riippuu potilaan yhteistyökyvystä ja kyvystä hengittää hengitysvastusta vastaan.

Tulkinta

Alentunut keuhkoperfuusio erottuu puutosalueena. On huomioitava, että myös primäärit keuhkosairaudet, syystä tai toisesta muodostunut pleuraneste ja tulehdukset aiheuttavat perfuusiomuutoksia.

Ventilaatiokuvauksessa merkkiaine jakautuu normaalisti tasaisesti keuhkojen alueelle. Useat keuhkosairaudet muuttavat merkkiainejakaumaa.

Keuhkot laatikoidaan yhtä suuriin alueisiin kuvaamaan ventilaation ja perfuusion merkkiaineiden alueellista jakaumaa. Tämän jälkeen arvioidaan keuhkon poiston ja osaresektioiden vaikutusta postoperatiiviseen keuhkofunktioon.

Vastaus sisältää summakuvia ja lausunnon.

Huomautuksia

Menetelmä on kontraindisoitu, kun potilaalla on vaikea pulmonaalihypertonia, albumiiniallergia tai oikea-vasen- shuntti. Varjoaineallergia tai koholla oleva S-Krea ei ole vasta-aihe. Raskaus on suhteellinen kontraindikaatio. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet ohjekirjan alussa. Injisoitaessa tutkimusainetta potilaaseen ruiskuun ei saa vetää verta, koska albumiinihiukkaset voivat takertua verihyytymiin.

Tutkimuksen hyvä tekninen onnistuminen vaatii potilaan ko- operaatiota ja hengityskykyä. Erittäin huonokuntoisilla potilailla voi olla vaikeuksia hengittää merkkiainetta letkuston kautta. Happilisän liittäminen tutkimuslaitteeseen ei ole mahdollista.

Raskaus on suhteellinen vasta-aihe, imetyksessä ei tarvitse pitää taukoa. Aikuiselle annettava aktiivi-suus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje

Tutkimus Pt-KeuAluG päivitetty 01.04.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.