HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Imuteiden gammakuvaus (PJ1AN)

20895 Pt-ImutieG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554,Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Sorjo Mätzke: sorjo.matzkeathus.fi / 050 428 4300 ja lääkäri Lauri Karhumäki: lauri.karhumakiathus.fi / 050 427 9506

Indikaatiot

Imusuoniston sairaudet. Imunesteiden kulun selvittäminen.

Esivalmistelu

Ei esivalmisteluja.

Suoritus

Lääkäri injisoi 99mTc-nanokolloidin ihon alle (isovarpaan ja toisen varpaan väliin ja/tai peukalon ja etusormen väliin). Sopiva injektiovolyymi on 0,2-0,3 ml/injektiokohta, korkeintaan 0,5 ml. Injektio annetaan molempiin ylä-ja/tai alaraajoihin yhtä aikaa. Potilas kävelee tai hänen jalkojaan/käsiään hierotaan imunesteen kulun helpottamiseksi. Merkkiaineen imeytymistä seurataan mahdollisimman läheltä gammakameralla. Ensimmäinen kuva otetaan injektiokohdasta heti injektion jälkeen ja kuvataan ad 1 h tai kunnes imusolmukkeet kuvaantuvat. Ellei imusolmukkeita kuvaannu, jatketaan kuvauksia noin 2 tunnin kuluttua. Tarvittaessa imusuonistoa ja imusolmukkeita kuvataan 4 ja mahdollisesti vielä 6 tunnin kuluttua.

Menetelmä

Suurin osa ihon alle ruiskutetusta 99mTc-nanokolloidista suodattuu imusuoniston kapillaareihin soluvälinesteen mukana ja kulkeutuu imusuonia pitkin alueellisiin imusolmukkeisiin ja edelleen pääimusuoniin.

Tulkinta

Imuteiden diagnostiikassa seurattava merkkiaineen kinetiikka on yksilöllistä, minkä vuoksi löydöksiä verrataan kontralateraalipuoleen.

Vastaus sisältää paikalliskuvasarjat ja lausunnon.

Huomautuksia

Merkkiaineyliherkkyys tai albumiiniyliherkkyys. Imetyksessä on pidettävä yhden vuorokauden tauko. Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-ImutieG päivitetty 02.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.