HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Lisäkilpirauhasen gammakuvaus laaja 2 isotooppia (BB1BN)

20896 Pt-ParatyG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, Isotooppiyksikkö Kymenlaakson sairaala 044 223 1384

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Timo Mustonen: timo.mustonenathus.fi / 050 427 2146

Indikaatiot

Lisäkilpirauhashyperplasian tai adenooman paikantaminen leikkausta varten.

Esivalmistelu

Saa syödä ja juoda normaalisti. Jos käytössä on Thyroxin-lääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan, se tulee lopettaa 2 viikkoa ja Tyrazol-lääkitys 2 vuorokautta ennen tätä tutkimusta.

Suoritus

Potilaalle injisoidaan iv:sti 123I .

Potilaan maatessa liikkumatta kuvauspöydällä injisoidaan 99mTc-MIBI ja alue kuvataan kaksoisisotooppikuvauksena (123I ja 99mTc), kuvausaika 10 min . Myöhäiskuva otetaan 2 - 3 tunnin kuluttua injektiosta myös kaksoisisotooppikuvauksena, kuvausaika 10 min. Kuvat vähennetään toisistaan tietokoneella.

Mikäli potilaalle on aiemmin tehty lisäkilpirauhas- tai kilpirauhasleikkaus, tehdään SPET-TT kaulan ja thoraxin yläosan alueelta.

Menetelmä

99mTc-MIBI (sestamibi) kertyy nopeasti injektion jälkeen lisäkilpirauhaseen ja kilpirauhaseen. Kilpi-rauhasesta poishuuhtoutuminen tapahtuu kuitenkin nopeammin kuin lisäkilpirauhasesta. 123I kertyy hitaasti kilpirauhaseen osallistuen hormonituotantoon.

Suorittamalla gammakuvaus molemmilla isotoopeilla ja vähentämällä tietokoneen avulla 99mTc-MIBI -kuvasta 123I- kuva saadaan näkyviin sekä hyperplastiset lisäkilpirauhaset että lisäkilpirauha-sadenoomat. Löydöksen varmentamiseksi otetaan myöhäiskuva, jolla poikkeava lisäkilpirauhaskudos saadaan korostuneesti näkyviin 99mTc-MIBIn huuhtouduttua kilpirauhaskudoksesta pois.

Tulkinta

Vähennyskuvissa nähdään poikkeava lisäkilpirauhaskudos. Menetelmä ei pysty erottamaan lisäkilpirauhasen adenoomaa, karsinoomaa tai hyperplasiaa toisistaan. Kyhmystruuma ja suurentunut kilpirauhanen vaikeuttavat tulkintaa. Virhelähteinä ovat kilpirauhaskyhmyt.

Vastaus sisältää paikalliskuvasarjat ja lausunnon sekä vähennyskuvasarjat.

Huomautuksia

Jodipitoiset varjoaineet, runsas jodin käyttö sekä kaliumperkloraatti heikentävät 123I:n kertymistä kilpirauhaseen. Tutkimus voidaan tehdä, vaikka potilas olisi saanut jodia elimistöönsä. Röntgenvar-joaineiden lisäksi jodia sisältäviä lääkkeitä tai valmisteita ovat esim. joditabletit, rytmihäiriölääke amiodaroni (Cordarone ) ja merilevätabletit.

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet

Tutkimus Pt-ParatyG päivitetty 02.01.2018 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 13.08.2020 klo 01:10.