HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sikiön RH-genotyypitys, äidin plasma, DNA-tutkimus, verestä

20970 B -FetalRH

Tiedustelut

Veripalvelu, neuvolanäytetutkimukset 050 374 2736.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Lähete

SPRV-lähete Sikiön veriryhmätutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikainen immunisaatio, kun äidillä on todettu anti-D vasta-aineita ja lapsen isä on heterotsygootti D-antigeenin suhteen tai isän näytettä ei ole saatavissa.

Näyteastia

EDTA-putki 2 x 7 ml

Näyte

Näyte on pidettävä huoneenlämmössä ja läheteään Veripalveluun välittömästi. Näytteen on oltava Veripalvelussa 3 vrk:n kuluessa näytteenotosta ja perjantaisin viimeistään klo 14 mennessä. Ei kuljetusta viikonlopun yli. Näytteenoton kellonaika on tärkeää merkitä lähetteeseen (oikea näytteenoton kellonaika myös putkeen ja tarrakorttiin), koska näytteen käsittely Veripalvelussa on aloitettava määrätyn ajan kuluessa näytteenotosta. Näytteen lähettämisestä Veripalveluun huoltehtii Meilahden sairaalan laboratorion näytteiden vastaanotto (joka ilmoittaa lähtevästä näytteestä Veripalvelun neuvolanäytetoimistoon puhelimitse, puh. 050-3742736). Jos näyte lähetetään Veripalveluun poikkeuksellisesti suoraan taksilla, on lähettäjän huolehdittava soittamisesta ja näytteen oikeasta käsittelystä.

Menetelmä

Reaaliaikainen PCR. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Yleistä

Anti-D on merkittävin vastasyntyneen hemolyyttistä tautia aiheuttava vasta-aine. Raskaudenaikainen RhD-immunisaatio on mahdollinen, jos sikiö on RhD-positiivinen ja äiti RhD-negatiivinen. Kun äidin vasta-ainepitoisuus on korkea, on sikiöllä vaara sairastua vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin. Sikiön RhD-määritys on tällä tutkimuksella mahdollista tehdä äidin verinäytteestä: sikiön RhD-veriryhmä määritetään äidin verenkiertoon vapautuvasta sikiöperäisestä DNA:sta reaaliaikaisen kvantitatiivisen PCR-menetelmän avulla. Plasmasta tehtävällä tutkimuksella vältetään diagnostinen lapsivesipunktio. Tulos mahdollistaa raskaana olevan RhD-negatiivisen äidin seurannan ja hoidon suunnittelun ennakkoon. Plasmasta tehtävä tutkimus ei kuitenkaan sovellu monisikiöraskauksille.

Tulkinta

Lausunto. Jos sikiön veriryhmämääritystulos on RhD-negatiivinen, suositellaan varmistusnäytettä 2 - 3 viikon kuluttua.

Huomautuksia

Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16. Tutkimusta pyytävän hoitoyksikön on aina sovittava Veripalvelun kanssa etukäteen, viimeistään kolme päivää ennen näytteenottoa, puh. 050-3742736. Näytteitä ei vastaanoteta viikonloppuisin. Huom! Suositeltavaa on, että näytettä ei tilattaisi otettavaksi perjantaisin eikä arkipyhiä edeltävinä arkipäivinä, jotta varmistetaan näytteen ehtiminen perille ajoissa.

Hoitoyksikkö täyttää SPRV:n lähetteen Sikiön veriryhmätutkimus (rastita tutkimus SPRV 5284).

Huom. Jos halutaan tutkia RhD-negatiivisen äidin sikiön RhD-veriryhmä anti-D-suojauksen kohdentamistaa varten, käytetään tutkimusta 5250 (B-Sikiön RHD-veriryhmä suojausta varten). Tutkimus pyydetään RhD-negatiivisista äideistä raskausviikolla 24 - 26 ja otetaan samalla kun otetaan kansallisen suosituksen mukainen neuvolanäyte veriryhmävasta-aineseulontaa varten.

Tutkimus B -FetalRH päivitetty 25.11.2022 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.