HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

PNH laaja tutkimus (punasolut, granulosyytit, monosyytit), verestä

20991 B -PNH-La

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Mikrobiologian manuaaliset menetelmät, puh. 050 427 0328

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

PNH-taudin diagnostiikka.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

EDTA-putkellinen verta. Näyte toimitetaan tutkivaan laboratorioon mahdollisimman pian. Yli 2 tunnin säilytys jääkaapissa ja kuljetus kylmässä. Näytettä ei saa pakastaa. Esitietoihin pyydetään laittamaan merkintä potilaan hematologisesta diagnoosista.

Tutkimus tehdään TIISTAISIN ja TORSTAISIN. Tiistain tutkimusta varten näyte voidaan ottaa maanantaina tai tiistaiaamuna, ja se on toimitettava laboratorioon viimeistään klo 10 tiistaina. Torstain tutkimusta varten näyte voidaan ottaa keskiviikkona tai torstaiaamuna, ja se on toimitettava laboratorioon viimeistään klo 10 torstaina.

Menetelmä

Virtaussytometrinen immunofenotyypitys.

Tekotiheys

2 kertaa viikossa

Tulkinta

Normaalisti GPI-negatiivisia soluja ei ole. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Paroksysmaalinen yöllinen (nokturnaalinen) hemoglobinuria (PNH) on hemolyyttinen anemia, johon liittyy myös voimakas tromboositaipumus. Taudin diagnoosi perustuu glykofosfoinositoli (GPI) -ankkuroitujen molekyylien puutoksen osoittamiseen verisolujen (lähinnä punasolujen, granulosyyttien ja monosyyttien) pinnalla.

B-PNH-tutkimuksessa (KL 1725) tutkitaan vain punasolut. Pelkkä punasolututkimus voi antaa tulokseksi virheellisen matalan negatiivisten solujen osuuden, koska GPI- negatiiviset punasolut hajoavat normaaleja soluja herkemmin. Lisäksi punasolusiirrot häiritsevät punasolututkimusta.

B-PNH-La -tutkimuksessa määritetään GPI- ankkuroitujen molekyylien ekspressio punasolujen lisäksi myös monosyyttien ja granulosyyttien pinnalta. Leukosyyttimääritystä tarvitaan erityisesti silloin, kun negatiivisen punasoluklooni koko on hyvin pieni (artefaktamahdollisuus), tai jos GPI- negatiivisia punasoluja ei todeta mutta epäily PNH-taudista on vahva. Leukosyyttimääritystä voidaan käyttää myös lääkehoitopäätöstä tehtäessä.

Tutkimus B -PNH-La päivitetty 09.03.2019 / HJ

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 21.11.2019 klo 01:12.