HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

PNH laaja tutkimus (punasolut, granulosyytit, monosyytit), verestä

20991 B -PNH-La

Tiedustelut

Virtaussytometrian laboratorio, puh. 09 471 74305 Virologian ja immunologian laboratorio, puh. 09 471 73220.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Eliisa Kekäläinen: eliisa.kekalainenathus.fi / 050 427 9344

Lähete

Immunologiset tutkimukset

Indikaatiot

PNH-taudin diagnostiikka.

Näyteastia

EDTA-putki 5/3 ml

Näyte

EDTA-putkellinen verta. Näyte toimitetaan tutkivaan laboratorioon mahdollisimman pian. Yli 2 tunnin säilytys jääkaapissa ja kuljetus kylmässä. Näytettä ei saa pakastaa. Esitietoihin pyydetään laittamaan merkintä potilaan hematologisesta diagnoosista.

Tutkimus tehdään TIISTAISIN ja TORSTAISIN. Tiistain tutkimusta varten näyte voidaan ottaa maanantaina tai tiistaiaamuna, ja se on toimitettava laboratorioon viimeistään klo 10 tiistaina. Torstain tutkimusta varten näyte voidaan ottaa keskiviikkona tai torstaiaamuna, ja se on toimitettava laboratorioon viimeistään klo 10 torstaina.

Menetelmä

Virtaussytometrinen immunofenotyypitys. Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

Viikon kuluessa

Tulkinta

Normaalisti GPI-negatiivisia soluja ei ole. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Paroksysmaalinen yöllinen (nokturnaalinen) hemoglobinuria (PNH) on hemolyyttinen anemia, johon liittyy myös voimakas tromboositaipumus. Taudin diagnoosi perustuu glykofosfoinositoli (GPI) -ankkuroitujen molekyylien puutoksen osoittamiseen verisolujen (lähinnä punasolujen, granulosyyttien ja monosyyttien) pinnalla.

B-PNH-La -tutkimuksessa määritetään GPI- ankkuroitujen molekyylien ekspressio punasolujen lisäksi myös monosyyttien ja granulosyyttien pinnalta.

Tutkimus B -PNH-La päivitetty 17.11.2023 / HJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.