HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

MGMT-geenin promoottorialueen metylaatiotutkimus, kudosnäytteestä

20995 Ts-MGMTmet

Tiedustelut

Genetiikan laboratorio 050 427 9125

Yhteyshenkilöt

sairaalageneetikko Elina Kaikkonen: elina.kaikkonenathus.fi / 050 4280992 ja sairaalageneetikko Soili Kytölä: soili.kytolaathus.fi / 050 427 9125

Lähete

Geneettinen tutkimus, maligniteetit

Indikaatiot

Ts-MGMTmet-tutkimusta käytetään gliooman ennusteen arvioinnissa ja glioblastooman (gliooman gradus 4) kemosädehoidon tehon ennustamiseen. Tuloksella on sekä ennusteellista että hoidollista merkitystä.

Näyte

Ensisijaisesti parafiinileikkeet tai parafiiniblokki ja HE-lasi. Patologi valitsee kudosblokista edustavan kohdan ja ilmoittaa lähetteessä arvionsa kasvainsolujen määrästä. Näytteeksi tarvitaan 4-6 kpl 10 mikrometrin paksuista parafiinileikettä pieneen muovipurkkiin (esim. formaliinipurkkiin). Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB-talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tuleva näyte toimitetaan osoitteella HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 01006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireelliset näytteet pyydetään merkitsemään paketin ulko- ja sisäpuolelle merkinnällä "Kiireellinen".

Menetelmä

Tutkimuksessa käytetään lähtömateriaalina kasvainnäytteestä eristettyä genomista DNA:ta, josta metylaatioaste tutkitaan syklisellä minisekvensointimenetelmällä kemiallisen käsittelyn ja geenimonistuksen jälkeen.

Tulokset valmiina

2-3 viikon kuluessa

Yleistä

Geenin promoottorialueen metylaatio liittyy geenin toiminnan säätelyyn. Metyloitu promoottori on inaktiivinen ja geenituotetta ilmentyy vähemmän kuin jos promoottorialue ei ole metyloitu. O6-Methylguanine-DNA Methyltransferase (MGMT) on DNA:n korjausentsyymi, joka huonontaa lääkkeenä käytettävän nukleotidianalogin vaikutusta. Metylaation seurauksena korjausaktiivisuus laskee, minkä seurauksena voidaan saavuttaa parempi lääkevaste.

Tulkinta

Glioblastoomassa kemosädehoidon ja sitä seuraavan temotsolomidin teho on merkitsevästi parempi, jos kasvaimen MGMT-geenin promoottorialue on metyloitu. Gradus 2-4 glioomissa MGMT-geenin promoottorin metylaatiostatus on ennusteellinen tekijä: korkea metyloitumisaste parantaa potilaan ennustetta. Lisäksi tiedetään, että MGMT-statuksesta on hyötyä, kun erotetaan progressio pseudoprogressiosta: metyloidussa kasvaimessa yleisemmin kyseessä on pseudoprogressio ja kemoterapiaa kannattaa jatkaa.

Tutkimus Ts-MGMTmet päivitetty 15.04.2024 / EK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.