HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Eturauhasen aineenvaihdunnan PET-TT (KE1DR)

20996 Pt-EturPET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Janne Salonen: janne.salonenathus.fi / 0504270283 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Ensisijainen indikaatio on prostatasyövän kuvantaminen. Taudin uusiutuman tai metastasoinnin arviointi potilailla, joilla biokemiallinen relapsi. Potilaat, joilla PSA on selvästi koholla ja biopsiat negatiiviset, biopsian kohdentaminen ja taudin levinneisyyden arvio.

Tutkimusta voidaan käyttää myös aivoleesioiden selvittelyssä . Korkea-asteisten glioomien, metastaasien ja hyvänlaatuisten kasvaimien diagnostiikassa. Sädehoitonekroosin ja uusiutuman erottaminen aivotuumoreissa .

Hepatosellulaarinen karsinooma. Etenkin hyvin erilaistuneen karsinooman primaaridiagnostiikka. Residiivin osoittaminen.

Esivalmistelu

Potilaan tulee paastota 8 tuntia.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Ensin suoritetaan dynaaminen kuvaus lantion alueelta, jotta voidaan arvioida lantion alueen kertymiä ennen merkkiaineen erittymistä virtsateihin. Tämän jälkeen tehdään tunnin kuluttua koko kehon kuvaus. Tutkimukseen kuluu aikaa yhteensä noin 3-4 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua PSMA.

Tulkinta

Prostataspesifistä membraaniantigeenia ilmenee eturauhassyöpäsoluissa moninkertaisesti normaalisoluun verrattuna. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi . TT:n käyttö parantaa selvästi tutkimuksen diagnostista tarkkuutta.

Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje

Tutkimus Pt-EturPET päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.