HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Pt-EturPET (20996) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554
Ensisijainen indikaatio on prostatasyövän kuvantaminen. Taudin uusiutuman tai metastasoinnin arviointi potilailla, joilla biokemiallinen relapsi. Potilaat, joilla PSA on selvästi koholla ja biopsiat negatiiviset, biopsian kohdentaminen ja taudin levinneisyyden arvio.
Tutkimusta voidaan käyttää myös aivoleesioiden selvittelyssä . Korkea-asteisten glioomien, metastaasien ja hyvänlaatuisten kasvaimien diagnostiikassa. Sädehoitonekroosin ja uusiutuman erottaminen aivotuumoreissa .
Hepatosellulaarinen karsinooma. Etenkin hyvin erilaistuneen karsinooman primaaridiagnostiikka. Residiivin osoittaminen.
Potilaan tulee paastota 8 tuntia.
Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.
Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Ensin suoritetaan dynaaminen kuvaus lantion alueelta, jotta voidaan arvioida lantion alueen kertymiä ennen merkkiaineen erittymistä virtsateihin. Tämän jälkeen tehdään tunnin kuluttua koko kehon kuvaus. Tutkimukseen kuluu aikaa yhteensä noin 3-4 tuntia.
Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua PSMA.
Prostataspesifistä membraaniantigeenia ilmenee eturauhassyöpäsoluissa moninkertaisesti normaalisoluun verrattuna. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi . TT:n käyttö parantaa selvästi tutkimuksen diagnostista tarkkuutta.
Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje