HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

RH-genotyypitys, lapsivesi DNA-tutkimus, lapsivedestä

21014 Am-RH

Tiedustelut

Veripalvelu, neuvolanäytetutkimukset 050 374 2736.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Katja Salmela: katja.salmelaathus.fi / 050 427 1611

Lähete

SPRV-lähete Sikiön veriryhmätutkimus

Indikaatiot

Raskaudenaikainen immunisaatio, kun äidin veren anti-D, -C, -c, -E tai -e-vasta-ainepitoisuus on korkea ja lapsen isä on heterotsygootti kyseisen antigeenin suhteen tai isän näytettä ei ole saatavissa. Jos kyseessä on monisikiöraskaus, josta halutaan äidin plasmasta tehtävä tutkimus, hoitoyksikön tulee ottaa yhteys Veripalvelun neuvolanäytetutkimusten asiantuntijaan.

Näyte

Näytteitä käsittelevien henkilöiden on käytettävä käsineitä DNA-kontaminaation estämiseksi. Näytteeksi otetaan 10 ml lapsivettä steriiliin kertakäyttöruiskuun. Näyte ei saa jäätyä. Näyte pidetään huoneenlämmössä ja toimitetaan täytetyn lähetteen kanssa NKL:n laboratorioon välittömästi. NKL:n laboratorion lajittelu lähettää näytteen Veripalveluun välittömästi taksilla seuraavasti: Näyte pakataan styroksilaatikkoon niin, että näyteruiskun mäntä ei pääse painumaan alas. Pakkaukseen merkitään osoitteeksi: SPR Veripalvelu, Näytteen esikäsitely /Sikiön veriryhmätutkimus, Kivihaantie 7, 00310 Helsinki. Näytteen lähettämisestä ilmoitetaan Veripalvelun neuvolanäytetoimistoon, puh. 050- 3742736.

Menetelmä

PCR-SSP. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Tulos on valmis viikon kuluessa. Jos plasmanäytteestä tehty sikiön veriryhmämääritystulos on RhD-negatiivinen, suositellaan varmistusnäytettä 2–3 viikon kuluttua.

Yleistä

Raskaudenaikainen Rh-immunisaatio on mahdollinen, jos sikiö on kyseisen Rh-antigeenin (D, C, c, E ja/tai e) suhteen positiivinen ja äiti on negatiivinen. Jos äidin vasta-ainepitoisuus on korkea, sikiöllä on vaara sairastua vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin. Äiti on voinut immunisoitua myös verensiirron seurauksena. Tällä tutkimuksella määritetään sikiön Rh-veriryhmä lapsiveden soluista eristetystä DNA:sta. Tutkimuksessa genotyypitetään se sikiön veriryhmätekijä, jota vastaan äidillä on vasta-aine. Näin saadaan selville, onko sikiöllä riski sairastua vakavaan anemiaan.

Tulkinta

Lausunto

Huomautuksia

Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16. Tutkimusta pyytävän hoitoyksikön on aina sovittava Veripalvelun kanssa etukäteen, puh. 050-3742736.

Hoitoyksikkö täyttää SPRV:n lähetteen Sikiön veriryhmätutkimus (rastita tutkimus "KL 6205 SPRV 5239" ja haluamasi osatutkimus).

Tutkimus Am-RH päivitetty 22.02.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 13.06.2024 klo 00:41.