HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Hembio

21045 Pt-Hembio

Osatutkimukset

B -Hembio, Bm-Hembio ja Ts-Hembio

Tiedustelut

Lähetystä ja kuljetusta koskevissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Veripalveluun (ma-to 8-16, pe 8-15), p. 044 434 4331, fax 09 454 6253, hematologinenbiopankki(at)veripalvelu.fi.

Yhteyshenkilöt

erikoislääkäri Mika Kontro: mika.kontroathelsinki.fi / 050-4287052 ja lääkäri Sanna Siitonen: sanna.siitonenathus.fi / 050 427 2521

Lähete

SPRV-lähete Hematologinen biopankki

Indikaatiot

Kyseessä on tutkimus, joka sisältää hematologiseen biopankkiin säilöttävien näytteiden näytteenoton ja kuljetuksen biopankkiin. Näytteet ovat osa veritautien rekisteröinnin, diagnostiikan ja hoidon kansallista kehittämishanketta. Tutkimuksesta ei tule vastausta, vaan näytteet prosessoidaan biopankitettaviksi tulevia tutkimuksia varten. HUSLAB vastaa näytteenotosta ja sen järjestämisestä ja näytteiden lähettämisestä SPR Veripalveluun. Näytteiden prosessointi ja säilytys toteutetaan Veripalvelussa.

Esivalmistelu

Lähetteitä tulostetaan kaksi (2) kappaletta: i) luuydin- ja ihobiopsianäytteille, ii) verinäytteille. Laboratoriota varten lähetteistä tulee käydä selvästi ilmi, mitä näytteitä potilaasta otetaan. Jos esim. ihobiopsianäytettä ei oteta, se tulee myös ilmoittaa lähetteessä. https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/lahetteet/laboratoriotutkimuslahetteet/hematologinen_biopankki_lahete.pdf

Näyte

Perjantaina ja arkipyhän aattona otetusta näytteestä ilmoitetaan etukäteen Veripalvelun Näyteinfoon.

A) VERINÄYTTEET

Verinäytteitä EI OTETA, jos potilaalla ei ole paperilähetettä!

Näytteet: 1 x 10 ml seerumiputki, 1 x 10 ml Li-hepariini- putki ja 2 x 10 ml EDTA- putki.

Seerumin annetaan ensin hyytyä huoneenlämmössä 30 minuuttia, sen jälkeen sitä säilytetään jääkaappissa (+2 - +8 C). Hepariini- ja EDTA-putket säilytetään kylmässä (+2 - +8 C), mielellään heti näytteenotosta alkaen (huoneenlämmössä max. 30 min).

B) LUUYDINTÄ otetaan enintään kuuteen EDTA-putkeen. Näytteen kokonaistilavuus on korkeintaan 30 ml ja sitä otetaan noin 5 ml/putki.

C) IHOBIOPSIANÄYTE otetaan osastolla luuydinnäytteen oton yhteydessä. Näyte säilytetään säilöntäaineettomassa muoviputkessa (esim. Eppendorf) keittosuolaliuoksessa.

NÄYTTEIDEN SÄILYTYS JA LÄHETYS:

Näytteet säilytetään pakkaamiseen saakka jääkaapissa (+2 - + 8 C). NÄYTTEET EIVÄT SAA JÄÄTYÄ. Kun yhden potilaan kaikki näytteet ovat saapuneet laboratorioon, ne pakataan siniseen PikkuNalle-kylmälaukkuun käyttäen HUSLABin verikeskusten vihreitä kylmätyynyjä ("KYLMÄTYYNY PUNASOLUVALMISTEIDEN KULJETUKSIIN"). Kylmätyynyt säilytetään jääkaappilämpötilassa (+2 - +8 oC), ne eivät saa olla jäisiä ! Laukussa po. seuraavat tarrat: 1) "UN3373, biologinen aine". 2) "LAATIKKO PIDETTÄVÄ KULJETUSAUTON OHJAAMOTILASSA TAI TAKSIN SISÄTILASSA. EI SAA JÄÄTYÄ!" 3) Veripalvelun osoitetarra: "SPR Veripalvelu, Näytteiden vastaanotto / NES, Hematologinen biopankki, Härkälenkki 13 , 01730 Vantaa" 4) Palautusosoite.

Pakkausohjeet: 1. Laita laukun pohjalle kaksi kylmätyynyä ja niiden päälle imupaperia. 2. Aseta näytteet salpapussissa imupaperin päälle. 3. Laita näytteiden päälle vielä imupaperia ja kaksi kylmätyynyä. 4. Pakkaa lähetteet (2 kpl) päällimmäiseksi. 5. Sulje kansi ja teippaa laukku.

Lähetä näytteet SPR Veripalveluun taksilla (vastaanottaja maksaa taksin) tai HUSLABin kuljetuksella, jos se on juuri lähdössä ja ajaa suoraan Veripalveluun Kivihakaan. Näytteiden on oltava perillä Veripalvelussa 8 tunnin sisällä näytteenotosta. Veripalvelu palauttaa kuljetuslaatikon.

Menetelmä

Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Huomautuksia

Tutkimuksia voidaan tilata vain arkisin, maanantaista perjantaihin. Perjantaisin ja arkipyhän aattona klo 13 jälkeen otetuista näytteistä peritään päivystyslisä.

Tutkimus Pt-Hembio päivitetty 22.05.2023 / SS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.