HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Lipaasi, plasmasta, paastotilassa

21101 fP-Lipaas

Tiedustelut

17.1.23 alkaen otetut näytteet: Synlab Ammattilaisneuvonta, ammattilaisneuvonta_ät_synlab.fi, p. 0207341550.

Ennen 17.1.2023 vastatut tulokset: Nordlab Oulu, päivystyslaboratorio, puh. 040 635 6351.

Yhteyshenkilöt

kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937 ja lääkäri Kari Pulkki: kari.pulkkiathus.fi / 040 144 8676

Indikaatiot

Epäselvän amylaasituloksen varmistaminen (esim. makroamylasemiaepäilyssä). Akuutin haimatulehduksen diagnostiikka.

Esivalmistelu

Paasto suositeltava.

Näyteastia

Li-hepariini-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml hemolysoitumatonta litium-hepariiniplasmaa, minimimäärä 0.5 ml. Paastonäyte. Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa, pidempään pakastettuna. Näytteen voi lähettää huoneenlämpöisenä. Myös geelitön Li-hepariiniputki soveltuu.

Menetelmä

Entsymaattinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulokset valmiina

Kahden päivän kuluessa

Yleistä

Lipaasi on entsyymi, jota haima erittää eksokriinisesti ruoansulatuskanavaan. Se hajoittaa ravinnon triglyseridejä. Haiman lisäksi lipaasia esiintyy erityisesti maha-suolikanavassa. Lipaasientsyymin aktiivisuuden ero haimakudoksen ja plasman välillä on suuri, minkä vuoksi plasman lipaasimääritys on amylaasimäärityksen ohella käyttökelpoinen pankreatiitin diagnostiikassa.

Viitearvot

KAIKKI alle 61 U/l

Tulkinta

Lipaasi on haimaentsyymi, joka hajottaa ravinnon triglyseridejä. Plasman/seerumin lipaasiaktiivisuus suurenee akuutissa pankreatiitissa yli viitevälin 4-8 tunnin kuluessa, saavuttaa huippuarvonsa noin 24 tunnissa ja pysyy suurentuneena yleensä 7 - 10 vrk:n ajan. Myös muut vaikeat intra-abdominaaliset sairaudet voivat lisätä plasman lipaasiaktiivisuutta (ulkusperforaatio, hepatiitti, peritoniitti). Amylaasi- ja lipaasiaktiivisuuksien keskimääräiset sensitiivisyydet ja spesifisyydet pankreatiitin osoittamisessa ovat samaa luokkaa (80-90% rajoista riippuen). Seulontatilanteessa plasman lipaasiaktiivisuuden positiivinen ennustearvo on vain noin 55%, jos negatiivinen ennustearvo pidetään suurena (99%).

Amylaasiaktiivisuuksiin verrattuna plasman lipaasiaktiivisuuden määrityksistä on hyötyä lähinnä erikoistapauksissa: Lipaasiaktiivisuus pysyy akuutin pankreatiitin yhteydessä suurentuneena amylaasia pidempään, joten määritys soveltuu myöhemmin diagnostiikkaan. Sylkirauhasen sairauksien yhteydessä lipaasiaktiivisuus ei suurene. Samoin makroamylasemiassa lipaasin määritys voi selvittää tilannetta.

Huomautuksia

Lipaasin viitearvo päivitettiin samalla, kun siirryttiin seerumitutkimuksesta plasmatutkimukseen. Alihankintalaboratorio muuttunut 17.1.2023, missä yhteydessä viitearvot jälleen muuttuivat.

Tutkimus fP-Lipaas päivitetty 17.01.2023 / TP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.