HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Yo (PCA1,CDR62), vasta-aineet, aivo-selkäydinnesteestä

21122 Li-YoAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09)471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien ja autoimmuunien enkefaliittien diagnostiikka, erityisesti tilojen, joihin liittyy pikkuaivodegeneraatiota tai opsoklonus-myoklonus- oireistoa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

1 ml likvoria

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (dot-assay) menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa Saksassa (www.laborvolkmann.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Kaikki alle 100 Titteri

Tulkinta

Yo- (PCA1 = Purkinje cell antigen 1, CDR62 = cerebellar degeneration related 62 kDa protein) -vasta-aineet kuuluvat nk. klassisiin paraneoplastisiin vasta-aineisiin, jotka lähes aina ovat kasvaimen aiheuttamia. Kaikilla potilailla on pikkuaivojen degeneraatiosta johtuvia oireita ja osalla opsoklonus-myoklonus-oireistoa. Myös kognitiivisia häiriöitä sekä ekstrapyramidaalioireita voi esiintyä. Vasta-aineet kohdistuvat solun sisäisiin antigeeneihin eivätkä todennäköisesti ole patogeneettisesti tärkeitä, mutta ovat tärkeitä merkkiaineita maligniteetista. Tavallisimmat maligniteetit Yo-vasta-aineiden yhteydessä ovat ovariokarsinooma, rintasyöpä, endometriumin sekä munatorven syövät ja adenokarsinoomat.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Karlsruhe, Saksa, (www.laborvolkmann.de). Kts. myös S -YoAb (21121).

Tutkimus Li-YoAb päivitetty 25.08.2017 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 12.12.2019 klo 01:08.