HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Ri/Nova-1, vasta-aineet, seerumista

21125 S -RiAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien etenkin opsoklonus-myoklonus- oireyhtymien, ataktisten oireiden ja aivorunkoenkefaliittien diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen (dot-assay) menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa (www.laborvolkmann.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Kaikki alle 1000 Titteri

Tulkinta

Ri / Nova-1 (Neuro-oncologial ventral antigen 1, ANNA-2, anti-neuro-nuclear antigen 2) -vasta-aineet kuuluvat 'klassisiin' paraneoplastisiin vasta-aineisiin. Vasta- aineita tavataan sekä seerumissa että likvorissa, jossa niiden konsentraatio voi olla huomattavasti seerumia suurempi. Vasta-aineita on kuvattu tiloissa, joille tyypillisiä oireita ovat aivorungon ja pikkuaivojen toiminnanhäiriöstä johtuva opsoklonus, tähän liittyvä myoklonus sekä vartalon liikkeisiin ja kävelyyn liittyvä ataksia. Muita oireita voivat olla myelopatia, enkefalomyeliitti, sensorismotoriset neuropatiat, Lambert- Eatonin oireyhtymää muistuttavat oireet, huimaus, pahoinvointi ym. Vasta-aineita aiheuttava maligniteetti on n . 50%:ssa rintasyöpä, mutta myös mm. keuhkokarsinooma, munatorvien syöpä, rakkokarsinooma ja neuroendokriiniset tuumorit voivat aiheuttaa vasta-aineita.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Karlsruhe , Saksa, (www.laborvolkmann.de). Kts. myös Li-RiAb (21126).

Tutkimus S -RiAb päivitetty 25.08.2017 / ILL

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 12.12.2019 klo 01:08.