HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Amfifysiini, vasta-aineet, seerumista

21127 S -AmfiAb

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, puh. (09) 471 73220

Yhteyshenkilöt

lääkäri Hanna Jarva: hanna.jarvaathus.fi / 050 427 9816 ja lääkäri Anne Toivonen: anne.toivonenathus.fi / 0504408375

Indikaatiot

Paraneoplastisten oireyhtymien, erityisesti stiff person- oireyhtymän, periferisten sensoristen ja motoristen neuropatioiden, pikkuaivo-oireyhtymien ja myelopatioiden diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

1 ml seerumia

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen(dot-assay)menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta. Tutkimus tehdään Volkmann und Kollegen- laboratoriossa Saksassa (www.laborvolkmann.de).

Tulokset valmiina

Tavallisesti 20 työpäivää.

Viitearvot

Kaikki alle 1000 Titteri

Tulkinta

Amfifysiini-vasta-aineita esiintyy potilailla, joilla on nk. stiff person-oireyhtymä tai subakuutti sensorinen tai motorinen periferinen neuropatia. Pään hermojen neuropatia, neuromyotonia, opsoklonus-myoklonus oireyhtymä, Lambert- Eatonin myasteeninen syndrooma, myelopatia tai psyyken häiriöt voivat myös kuulua taudinkuvaan. Vasta-aineet kuuluvat 'klassisiin' paraneoplastisiin vasta-aineisiin. Niitä on kuvattu vain maligniteetteihin liittyen. Keuhkojen piensolukarsinooma, rintasyöpä tai munasarjasyöpä ovat usein vasta-aineiden aiheuttajat. Neurologiset oireet voivat olla ensimmäinen merkki maligniteetista. Merkkinä intratekaalisesta vasta-ainesynteesistä vasta-aineita voi löytyä myös likvorista.

Huomautuksia

Tutkimus tehdään alihankintana Volkmann und Kollegen- laboratoriossa, Karlsruhe , Saksa, www.laborvolkmann.de. Kts. myös Li-AmfiAb (21130), Glutamaattidekarboksylaasi, vasta-aineet (S -GADAb, 4400), Kaliumkanava, vasta-aineet (S -KKAb, 21156), Glysiinireseptori, vasta-aineet(21162).

Tutkimus S -AmfiAb päivitetty 08.02.2018 / ML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 22.10.2019 klo 01:10.