HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Liikeaivokuoren kartoitus nTMS:lla

21198 Pt-nTMS-1

Tiedustelut

KNF-osasto Meilahti (09) 471 72492

Yhteyshenkilöt

lääkäri Selja Vaalto: selja.vaaltoathus.fi / 050 4270926 ja lääkäri Juha Wilenius: juha.wileniusathus.fi / 47180500

Indikaatiot

Liikeaivokuoren (lihasten edustusalueiden) paikantaminen. Yleisimmin paikantamista käytetään preoperatiivisesti aivokasvain- ja epilepsiapotilailla, joilla halutaan selvittää liikeaivokuoren sijainti suhteessa operoitavaan aivoalueeseen.

Esivalmistelu

Varmistetaan, ettei potilaalla ole kontraindikaatioita pään magneettikuvaukselle ja nTMS-tutkimukselle (kts. Huomautukset: Vasta- aiheet). Ennen tutkimusta tutkittavan päästä tulee olla otettuna 3D magneettikuva, jossa näkyvät nenä ja korvat. Tutkimusta edeltävästi voi syödä ja juoda normaalisti. Hiuslakkaa ja hiusgeelejä ei suositella käytettäväksi ennen tutkimusta. Korut ja muut metalliesineet tulee poistaa pään alueelta.

Suoritus

Tutkimus tehdään Meilahden sairaalan BioMag-laboratoriossa (http://www.biomag.hus.fi/location.html). Tutkittava istuu rekisteröinnin aikana. Mittaavat pintaelektrodit kiinnitetään kasvojen ja/tai yläraajojen ja/ tai alaraajojen iholle lihasten päälle. Tutkittavan pään päälle asetetaan stimulaatiokela. Magneettistimulaatiossa aktivoidaan liikeaivokuorta ja elektromyografiarekisteröinnillä havainnoidaan lihasvasteita tuottavat aivokuorialueet. Tutkimuksessa määritetään tutkittavien lihasten edustusalueiden sijainti aivokuorella. Tutkimuksen kesto on n. 2 tuntia.

Menetelmä

Liikeaivokuoren (lihasten edustusalueiden) magneettistimulaatio lyhyen voimakkaan magneettikentän tuottavalla stimulaatiokelalla.

Tulkinta

Havainnoidaan lihasten edustusalueet eli ne aivokuorialueet, joita stimuloimalla saadaan synnytettyä lihasvasteita tutkittavissa lihaksissa. Lausunnossa otetaan kantaa liikeaivokuoren sijaintiin suhteessa operoitavaan alueeseen. Lihasten edustusalueet visualisoidaan pään magneettikuvaan aivokuoren pintaan. Löydös on fuusioitavissa aivoleikkauksen yhteydessä käytettäviin neuronavigaatiojärjestelmiin ja leikkausmikroskooppiin.

Huomautuksia

Vasta-aiheet: Pään alueen magnetisoituva metalli, sydämentahdistin, keskushermostostimulaattorit. Relatiivisia vasta-aiheita ovat metallinen keinoläppä, insuliinipumppu ja raskauden 1. kolmannes.

Tutkimus Pt-nTMS-1 päivitetty 19.02.2013 / KHS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 19.11.2019 klo 01:11.