HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Koproporfyrinogeenioksidaasi, punasoluista

2120 E -KporfOx

Tiedustelut

Tutkimusta tehdään 2 kertaa vuodessa, kerran keväällä ja kerran syksyllä. Tarkempia tietoja tekoajankohdasta ja näytteenotosta saa Erikoiskemian laboratoriosta puh. 09 471 72692 tai yhteyshenkilöltä.

Yhteyshenkilöt

kemisti Sirpa Ranta: sirpa.rantaathus.fi / 050 427 1869

Näyteastia

Li-hepariiniputki 10 ml ja EDTA-putki 5 ml

Näyte

10 ml hepariiniverta ja 3 ml EDTA-verta. Näyte otetaan jäämurskaan. Näyte lähetetään kylmälähetyksenä, se ei kuitenkaan saa jäätyä.

HUOM. Näytteenotosta ja lähettämisestä tulee sopia etukäteen laboratorion kanssa, Erikoiskemian laboratorio, puh. 09 471 72692. Otetun näytteen tulee olla Erikoiskemian laboratoriossa samana päivänä klo 14 mennessä.

Mikäli näytettä ei voida toimittaa laboratorioon näytteenottopäivänä, näyte voidaan käsitellä seuraavan ohjeen mukaisesti ja lähettää pakastelähetyksenä: Hepariiniveri sentrifugoidaan (1000 x g, 10 min). Plasma ja buffy coat poistetaan ja punasolut pestään kahdesti kylmällä 0.9% NaCl -liuoksella. Pestyt punasolut säilytetään pakastettuna (mielellään -70 asteen lämpötilassa) ja lähetetään pakastelähetyksenä.

EDTA-verestä määritetään hematokriitti, hemoglobiini, erytrosyyttien lukumäärä ja retikulosyyttiprosentti käytössä olevilla rutiinimenetelmillä. Tulokset tulee lähettää näytteiden mukana.

Menetelmä

Nestekromatografinen, fluorometrinen.

Tekotiheys

Tutkimuksesta on sovittava etukäteen.

Viitearvot

KAIKKI 2.2 - 6.5 pmol/h/106 retikulosyyttiä

Tulkinta

Koproporfyrinogeenioksidaasi katalysoi koproporfyrinogeeni III:n propionihapporyhmien dekarboksylaatiota, jolloin muodostuu protoporfyrinogeeni IX:ää. Koproporfyrinogeenioksidaasin aktiivisuus on alentunut hereditaarisessa koproporfyriassa, myös lyijy ja muut raskasmetallit inhiboivat entsyymin aktiivisuutta.

Huomautuksia

Tietoa porfyrioista sivulta http://www.porphyria-europe.com

Tutkimus E -KporfOx päivitetty 21.12.2018 / SHR

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 03.08.2020 klo 01:10.