HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Nivelnesteen mikrobit, nukleiinihappo (kval)

21275 -NiveNhO

Tiedustelut

Bakteriologian laboratorio, puh. (09) 471 75816 tai 050 427 2222.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Torvikoski: jukka.torvikoskiathus.fi / 040 6626275 ja lääkäri Nathalie Friberg: nathalie.fribergathus.fi / 050-428 6876

Indikaatiot

Akuutin tekonivelinfektion epäily. Testi on tarkoitettu käytettäväksi vain hoitoyksikön ohjeiden mukaisesti.

Näyteastia

Tehdaspuhdas putki

Näyte

Tarvittava näytemäärä 0,5 ml nivelnestettä.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla. Testi osoittaa seuraavat mikrobit ja resistenssigeenit: Grampositiiviset bakteerit: Anaerococcus prevotii/vaginalis, Clostridium perfringens, Cutibacterium avidum/granulosum, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium, Finegoldia magna, Parvimonas micra, Peptoniphilus-laji, Peptostreptococcus anaerobius, Staphylococcus aureus, Staphylococcus lugdunensis, Streptococcus-laji, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pneumoniae ja Streptococcus pyogenes. Gramnegatiiviset bakteerit: Bacteroides fragilis, Citrobacter-laji, Enterobacter cloacae, Escherichia coli, Haemophilus influenzae, Kingella kingae, Klebsiella (Enterobacter) aerogenes, Klebsiella pneumoniae, Morganella morganii, Neisseria gonorrhoeae, Proteus-laji, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella-laji ja Serratia marcescens. Hiivat: Candida-laji ja Candida albicans. Karbapenemaasigeenit: IMP, KPC, NDM, OXA-48-ryhmä ja VIM. ESBL-geenit: CTX-M. Metisilliiniresistenssigeenit: mecA/C ja MREJ. Vankomysiiniresistenssigeenit: vanA/B.

Tekotiheys

Joka päivä.

Tulokset valmiina

Samana päivänä

Tulkinta

Positiivinen tulos tarkoittaa, että näytteessä on todettu vastatun mikrobilajin nukleiinihappoa. Resistenssigeenien tunnistuksen pohjalta annetaan kommenttimuotoinen arvio mikrobin todennäköisestä herkkyysprofiilista.

Negatiivinen tulos tarkoittaa, että näytteessä ei todeta testiin kuuluvien mikrobien nukleiinihappoa. On silti mahdollista, että näytteessä on muita mikrobeja, joita testillä ei saada osoitettua. HUOM! Testi EI tunnista esim. Staphylococcus epidermidis tai Cutibacterium acnes -lajeja, jotka ovat merkittäviä taudinaiheuttajia ei-akuuteissa tekonivelinfektioissa.

Huomautuksia

Näytteestä tulee aina pyytää myös -BaktVi (1156).

Testin tunnistamat mikrobit ja resistenssigeenit erillisessä dokumentissa löytyy täältä: https://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/mikrobiologian_ohjeet/nivenho_tutkimuksen_tunnistamat_mikrobit/nivenho_tutkimuksen_tunnistamat_mikrobit_ja_resistenssigeenit.pdf

Tutkimus -NiveNhO päivitetty 10.06.2024 / JT

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.