HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kortisoli, seerumista

2129 S -Korsol

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30-15.00

Yhteyshenkilöt

kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Esivalmistelu

Hoitava lääkäri antaa potilaalle ohjeet mahdollisesta lääkityksen keskeyttämisestä ennen tutkimusta. Lääkkeitä on mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Deksametasoni ei häiritse määritystä. Fludrokortisoni, prednisoloni, prednisoni, kortisoni ja kortikosteroni aiheuttavat ristireaktiota menetelmässä. Lääkitystä koskevissa asioissa potilaan tulee aina keskustella hoitavan lääkärinsä kanssa.

Seerumin kortisolipitoisuudet vaihtelevat vuorokauden aikojen mukaan - korkeimmillaan aamulla ja matalimmillaan keskiyöllä. Aamunäyte otetaan klo 7 - 9 ja iltanäyte klo 20 (aikaisintaan klo 16). Vuorokausivaihtelua seurattaessa tulisi välttää muita rasittavia tutkimuksia.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Vähintään 0,5 ml seerumia, lapset vähintään 0,2 ml. Lähetys huoneenlämmössä (tai +4 asteessa) kokoverenä, jos perillä 3 vrk kuluessa, muutoin kylmälähetys eroteltuna. Eroteltu seeruminäyte säilyy 3 vrk huoneenlämmössä ja 7 vrk jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Arkipäivisin, ei viikonloppuisin/iltaisin.

Viitearvot

0-5 pv 15 - 546 nmol/l
6 pv-1 kk 30 - 632 nmol/l
2 kk-1 v 66 - 632 nmol/l
2 v-13 v 69 - 632 nmol/l
14 v-15 v 69 - 789 nmol/l
16 v- 150 - 650 nmol/l

Tulkinta

Kortisoli on lisämunuaisista erittyvä fysiologisesti tärkein glukokortikoidi. Sen eritystä stimuloi hypofyysin ACTH, jota säätelee hypotalamuksen kortikotropiinia vapauttava faktori (CRF). Kortisoli vaikuttaa eritykseensä ns. negatiivisen feedback-järjestelmän kautta, eli se inhiboi ACTH:n ja CRF:n eritystä ja laskee omaa tasoaan. Kortisolierityksessä on selvä vuorokaudenajan vaihtelu, iltapäiväarvot ovat 25 - 40 % aamuarvoja alhaisemmat. Valtaosa kortisolista on sitoutunut seerumissa kantajaproteiiniin ja vain pieni osa on vapaana, biologisesti aktiivina hormonina.

Kortisolimääritystä käytetään lisämunuaistautien diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Seerumin kortisolipitoisuus lisääntyy Cushingin oireyhtymässä. Seerumin kortisolipitoisuus on suurentunut aamulla osalla Cushing-potilaista, mutta ilta-arvo on suurentunut lähes aina merkkinä vrk-vaihtelun puuttumisesta. Lievästi kohonneita arvoja tavataan lihavuudessa, anoreksia- potilailla, erilaisissa stressitilanteissa (ruumiillinen ja henkinen rasitus, depressio, vammat, infektiot, leikkaukset jne.). Estrogeenit, raskaus ja ehkäisypillerit lisäävät kantajaproteiinin (transkortiinin) määrää ja sen myötä kortisolipitoisuutta.

Matalia arvoja tavataan hypokortisolismissa (lisämunuaiskuoren ja aivolisäkkeen vajaatoiminnassa). Hyväkuntoisilla aikuisilla S -Korsol aamuarvo n. 300 nmol/l tai suurempi poissulkee hypokortisolismin. Kortisolin pitoisuus voi kuitenkin olla normaali vaikka lisämunuaisen erityskapasiteetti olisikin alentunut. Alentunut kortisolin tuotanto voidaan osoittaa ACTH-kokeen avulla. Seerumin kortisolin pitoisuus on usein alentunut potilailla, jotka saavat kortiskosteroidihoitoa (inhaloitavat kortikosteroidit).

Huomautuksia

Hyväkuntoisilla aikuisilla S -Korsol aamuarvo n. 300 nmol/l tai suurempi poissulkee hypokortisolismin.

Tutkimus S -Korsol päivitetty 30.05.2024 / TS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 11.06.2024 klo 00:40.