HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Estrogeenireseptorien (JR1SR) PT-Fes-PET

21322 Pt-Fes-PET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011 ja lääkäri Juanita Nino Quintero: juanita.nino-quinteroathus.fi / 040 646 8880

Indikaatiot

Ensisijainen indikaatio on rintasyövän estrogeenistatuksen määrittäminen hoitovalintaa varten. Epäselvissä tapauksissa metastaasien luonteen määrittäminen. Myös ovario-, endometriumin tai kohtusyövän reseptoristatuksen määrittäminen. Voidaan käyttää myös meningeoma-potilaiden estrogeenireseptorimäärityksessä. Yleisohje: http://huslab.net/hus_kuvantaminen/yleisohjeet/yleisohjeet/yleisohjeet_sateilyn_liittyvat/index.html

Esivalmistelu

Ennen tutkimuksen tekoa antiestrogeenilääkitys tulisi olla tauolla ainakin 5 viikkoa (tai jopa 7 viikkoa). Tutkimusta ennen on syytä juoda runsaasti (n.1 litra 2 tunnin aikana). Potilasohje (http//huslab.net/hus_kuvantaminen/yleisohjeet/potilasohjeet/isotooppilaaketiede/meilahti/index.html)

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Potilaalle asetetaan laskimokanyyli ja merkkiaine injisoidaan rauhallisissa olosuhteissa. Tämän jälkeen potilas lepää tunnin ajan välttäen liikkumista ja puhumista. Kuvaus aloitetaan 60 min injektiosta. Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) tehdään matala-annoksinen TT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Tutkimukseen kuluu aikaa noin 2 - 3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluoroestradiolia.

Tulkinta

Noin 70% rintasyövistä on estrogeenireseptoripositiivisia. Primaarituumorissa ja metastaaseissa voi olla erilainen estrogeenireseptori-ilmaantuvuus jopa 40%:ssa tapauksista. Fluorileimatulla estrogeenilla on 60-100% sitoutuminen estrogeenireseptoriin. Merkkiaine metaboloituu nopeasti maksassa ja erittyy sapen mukana GI-kanavan kautta sekä munuaisten kautta virtsan mukana. Näin ollen voimakasta fysiologista kertymää nähdään maksan, sappiteiden, suoliston sekä virtsarakon alueella.

Vastaus sisältää kuvatulosteen, PET-TT-fuusiokuvat ja lausunnon.

Tutkimus Pt-Fes-PET päivitetty 06.04.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.