HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Aivojen amyloidi-PET-TT

21371 Pt-Amy-PET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Elina Mannila: elina.mannilaathus.fi / 050 5130165

Indikaatiot

Beta-amyloidikuvantaminen on indisoitu, kun halutaan arvioida amyloidiplakkien kertymistä aivoihin potilailla, joiden kognitiivinen toiminta on alentunut joko Alzheimerin tai muun kognitiota heikentävän taudin vuoksi.

Esivalmistelu

Ei esivalmisteluja. Aivojen beta-amyloidi PET/TT -kuvauksessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, jos potilas on saanut aikaisemmin jonkin reaktion flutemetamolista tai polysorbaatti 80:stä tai jos hänellä on todettu alentunut munuaisten tai maksan funktio.

Suoritus

Potilas lepää hiljaisessa paikassa ja hänelle asetetaan laskimokanyyli vähintään 10 min ennen injektiota. Aivot kuvataan 90 min kuluttua injektiosta.

Tulkinta

Tutkimuksen tarkoitus on arvioida aivojen beta-amylodiplakkien määrää harmaassa aivoparenkyymissä. Kuvaustulos tulkitaan joko positiiviseksi tai negatiiviseksi vertaamalla merkkiaineen aktiivisuutta harmaassa ja valkeassa aineessa tai merkkiaineen intensiteetin perusteella. Kuvaus tulkitaan positiiviseksi jos yhdelläkin mielenkiintoalueella normaali harmaa-valkea-ainekontrasti on alentunut tai puuttuu, todetaan voimakas kertymä aivoissa perifeerisesti ja samanaikaisesti todetaan terävä intensiteetin lasku reuna-alueilla. Kuvaus tulkitaan negatiiviseksi jos merkkiaineen intensiteetti on voimakkainta valkeassa aineessa.

Vastaus sisältää kuvatulosteen, PET/TT-fuusiokuvat ja lausunnon.

Tutkimus Pt-Amy-PET päivitetty 03.08.2023 / KS

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.