HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyreoglobuliini, punktionesteestä

21404 Af-Tygl

Tiedustelut

HUSLAB Asiakasneuvonta, puh. 09 471 72579, arkisin klo 07.30 - 15.00

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Tea Lamberg: tea.lambergathus.fi / 0404869961

Indikaatiot

Kilpirauhasmetastaasien diagnostiikka punktionesteestä tai neulanäytteen huuhteluliuoksesta.

Suoritus

Lääkäri aspiroi (tarvittaessa ultraäänikontrollissa) kystanestettä (0,5 ml tai enemmän). Vaihtoehtoisesti voidaan ottaa ONB-näyte, joka siirretään koeputkeen huuhtelemalla neula 1,0 ml:lla steriiliä keittosuolaliuosta. Kystaneste tai huuhteluliuos siirretään ruiskusta 10 ml muoviputkeen tai 10 ml seerumiputkeen (ei geeliä) ja toimitetaan laboratorioon. Lähetys tapahtuu huoneenlämmössä, jos näyte perillä laboratoriossa saman päivän kuluessa.

Näyte

Näytteeksi riittää 0,5 ml kystanestettä tai 1,0 ml ONB-näytteen huuhteluliuosta (steriili keittosuola). Näyte otetaan steriiliin seerumiputkeen (ilman geeliä) tai korkilliseen muoviputkeen. Punktioneste tai huuhteluliuos toimitetaan laboratorioon huoneenlämpöisenä, jos näyte on perillä saman päivän aikana. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan (- 20 C).

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen.

Tekotiheys

Arkipäivisin (ma-pe)

Yleistä

Erilaistunut kilpirauhaskarsinooma voi tehdä metastaattisia kystia mm. kaulan imusolmukkeisiin. Ohutneunäytteen ja solututkimuksen (FNAC) lisäksi aspiraatista/neulanäytteen huuhtelulioksesta voidaan määrittää tyreoglobuliinin (Af-Tygl) pitoisuus. Kohonnut Tygl-pitoisuus solukuvan lisäksi viittaa metastasointiin ja lisää tutkimuksen diagnostista osuvuutta.

Tulkinta

Tulos on positiivinen, jos punktionesteessä tai huuhtelunesteessä todetaan mitattavissa oleva määrä tyreoglobuliinia (Af-Tygl). Osoitettavissa oleva tyreoglobuliinipitoisuus yhdessä poikkeavan solukuvan lisäksi viittaa metastasointiin ja lisää tutkimuksen diagnostista osuvuutta.

Huomautuksia

Menetelmä- ja tulostasomuutos 25.3.2024. Ks. tiedote. Uuden Af-Tygl menetelmän tulostaso on keskimäärin 30 % aiempaa matalampi.

Tutkimus Af-Tygl päivitetty 22.03.2024 / TL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.