HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Tyreoglobuliini, punktionesteestä

21404 Af-Tygl

Tiedustelut

HUSLAB-talon automaatiolaboratorion (K1) Immulite 2000 työpiste (puh. 040 6517 589). Arkisin klo 7-15.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654 ja kemisti Christel Pussinen: christel.pussinenathus.fi / 0504279789

Indikaatiot

Kilpirauhasmetastaasien diagnostiikka punktionesteestä tai neulanäytteen huuhteluliuoksesta.

Suoritus

Lääkäri aspiroi (tarvittaessa ultraäänikontrollissa) kystanestettä (0,5 ml tai enemmän). Vaihtoehtoisesti voidaan ottaa ONB-näyte, joka siirretään koeputkeen huuhtelemalla neula 1,0 ml:lla steriiliä keittosuolaliuosta. Kystaneste tai huuhteluliuos siirretään ruiskusta 10 ml muoviputkeen tai 10 ml seerumiputkeen (ei geeliä) ja toimitetaan laboratorioon. Lähetys tapahtuu huoneenlämmössä, jos näyte perillä laboratoriossa saman päivän kuluessa.

Näyte

Näytteeksi riittää 0,5 ml kystanestettä tai 1,0 ml ONB-näytteen huuhteluliuosta (steriili keittosuola). Näyte otetaan steriiliin seerumiputkeen (ilman geeliä) tai korkilliseen muoviputkeen. Punktioneste tai huuhteluliuos toimitetaan laboratorioon huoneenlämpöisenä, jos näyte on perillä saman päivän aikana. Pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan (- 20 C).

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

2-3 kertaa viikossa, arkisin

Yleistä

Erilaistunut kilpirauhaskarsinooma voi tehdä metastaattisia kystia mm. kaulan imusolmukkeisiin. Ohutneunäytteen ja solututkimuksen (FNAC) lisäksi aspiraatista/neulanäytteen huuhtelulioksesta voidaan määrittää tyreoglobuliinin (Af-Tygl) pitoisuus. Kohonnut Tygl-pitoisuus solukuvan lisäksi viittaa metastasointiin ja lisää tutkimuksen diagnostista osuvuutta.

Tulkinta

Tulos on positiivinen, jos punktionesteessä tai huuhtelunesteessä todetaan mitattavissa oleva määrä tyreoglobuliinia (Af-Tygl). Osoitettavissa oleva tyreoglobuliinipitoisuus yhdessä poikkeavan solukuvan lisäksi viittaa metastasointiin ja lisää tutkimuksen diagnostista osuvuutta.

Tutkimus Af-Tygl päivitetty 01.06.2023 / CP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 02.12.2023 klo 00:40.