HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-LuuSp2Q (21460) Luuston laaja SPET ja matala-annos TT (NK6BQ) uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=21460
Tutkimuksen Pt-LuuSp2Q (21460) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020
Luutuumorien ja -metastaasien diagnoosi, levinneisyyden arviointi, primaariset ja reaktiiviset luu- ja niveltulehdukset, traumat, luunmurtumat, lasten pahoinpitelyepäily, luustosiirrännäisten seuranta, proteesien komplikaatioepäily, alaselän kivut, primaarit luusairaudet, avaskulaariset luunekroosit.
Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Alle 7-vuotiaille lapsille laitettava laskimokanyyli valmiiksi. Kivuliaalle potilaalle tulee antaa kipulääkitys. Kuvaus kestää 30 - 60 min kovalla alustalla.
Merkkiaine injisoidaan laskimoon. Tavallisessa luustokuvauksessa kuvaus alkaa 2,5-4 tunnin kuluttua injektiosta, jolloin luu/tausta-suhde on optimaalinen. Tällöin kuvataan koko keho ja tarvittavat paikallis- tai leikekuvat (SPET-gammakuvaus, NK6SN), tarvittaessa usemmalta alueelta. Kun tarvitaan tarkempaa anatomista paikannusta ja muutoksen luonteen määritystä, tehdään luuston SPET ja matala-annos TT (SPET ja matala-annos TT NK6QA), tarvittaessa useammalta alueelta (laaja SPET-matala-annos-TT, NK6BQ). Epäiltäessä primaaria luutuumoria, tulehduksellista luu- tai nivelsairautta, on suositeltavaa käyttää kolmivaiheista kuvaustekniikkaa (Luuston dynaaminen gammakuvaus NK6BN), jossa ensin kuvataan verenkiertovaihe, sitten veritila- ja lopuksi luustovaihe. Monivaiheisesta tutkimuksesta on apua luu- ja pehmytkudostulehduksen ja primaarien luutuumorien erotusdiagnostiikassa.
Tutkimusaineena käytetään 99mTc-leimattua oksidronaattia (HDP, HMDP) tai medronaattia (MDP). Merkkiaine kertyy tehostetusti alueelle, jossa luuston aineenvaihdunta on vilkastunut. Kertymä heijastaa alueellista verenkiertoa sekä paikallista osteoblastiaktiviteettia. Niveltulehduksen arvioinnissa kannattaa tilata tutkimus Nivelten gammakuvaus NK4AN. Silloin käytetään synoviitille spesifistä merkkiainetta (Nanocoll tai HIG), jolloin artroosikertymä ei häiritse.
^^ ^^^
Gammakuvaus on herkkä poikkeavan luustoaineenvaihdunnan osoittaja, mutta muutokset eivät ole spesifisiä: malignin ja benignin prosessin välinen erotusdiagnostiikka on hankalaa. TT:n liittäminen tutkimukseen lisää tutkimuksen spesifisyyttä. Aktiiviset osteomyeliitit ja artriitit keräävät merkkiainetta. Positiivisia löydöksiä esiintyy luunmurtumissa (myös rasitusmurtumat), traumoissa, hampaanpoiston sekä luu- ja luuydinbiopsioiden jälkeen, pehmytosakalkkeutumissa, tuoreissa kudostraumoissa ja luuston beningneissä tautitiloissa (esim. Pagetin tauti, fibroottinen dysplasia). Luuston gammakuvauksella voidaan tutkia luusiirrännäisten elinkykyisyyttä. Proteesi-infektioepäilyssä joudutaan usein suorittamaan sekä luuston että tulehduspesäkkeen gammakuvaus leukosyytein. Näissä tapauksissa luuston gammakuvaus dynaamisena on ensisijainen tutkimus. Gammakuvaus paljastaa usein luustoprosessit ennen radiologisia tutkimuksia, esim. luustometastaasit.
Vastaus sisältää koko kehon kuvat edestä ja takaa, mahdollisesti paikallis- tai leikekuvia ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet
Hyvin iäkkäillä henkilöillä sekä potilailla, joilla munuaisfunktio on alentunut, optimaalinen kuvausaika on noin 5 tuntia injektion jälkeen. Lapsipotilaita sekä normaalipainoisia alle 50-vuotiaita voidaan kuvata jo 2,5 tunnin kuluttua injektiosta.