HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Koko kehon aineenvaihdunnan PET-TT varjoaineella (JN4JR)

21464 Pt-FDGVPET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Kasvaindiagnostiikka. Muutoksen pahanlaatuisuuden arviointi, todetun syövän paikallisen ja alueellisen leviämisen arvioiminen, sädehoidon annossuunnittelu, säde- ja lääkehoidon vastetutkimukset, kasvaimen uusimisen erottaminen hoidon jälkeisistä reaktiivisista muutoksista.

Tällä hetkellä suositeltavimpia kuvausindikaatioita onkologiassa ovat Hodgkinin taudin ja non-Hodgkinin lymfooman luokittelu, ruokatorven syövän levinneisyyden selvittely, paksu- ja peräsuolisyövän sekä gynekologisten syöpien uusiutumisen osoittaminen, pään ja kaulan alueen syövän residiividiagnostiikka, radiologisesti epäselvän keuhkomuutoksen pahanlaatuisuuden arvioiminen, leikkauskelpoisuuden määritys ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä.

Muita indikaatioita. Krooninen osteomyeliitti (selkäranka, proteesit), sydänlihaksen elinkykyisyyden arviointi, sydämen granulomatoottiset tulehdukset, epäselvä kuumeilu.

Esivalmistelu

fB-Gluk -arvo otettava viimeistään viikkoa ennen tutkimusta. Jos verensokeriarvo on poikkeavasti koholla, lähettävän yksikön pitää aloittaa potilaan hoito, jotta verensokeriarvo on kuvaushetkellä alle 10 mmol/l. Muussa tapauksessa tutkimuaika joudutaan siirtämään.

Lisäksi Pt-GFReEpi -arvo pitää olla käytettävissä, jos potilaalle tehdään tutkimus varjoaineella.

Potilaan tulee olla ravinnotta 8 tuntia. Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Alle 7-vuotiaille lapsille laitettava laskimokanyyli valmiiksi.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Potilaan on oltava levossa ennen FDG-injektiota noin puoli tuntia ja injektion jälkeen tunti kuvauksen alkamiseen saakka. Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Tutkimukseen kuluu yhteensä aikaa noin 2 -3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluorideoksiglukoosia (FDG). Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulkinta

FDG:n käyttö onkologiassa perustuu siihen, että syöpäkudos käyttää glukoosia normaalia kudosta runsaammin. Vaikuttavia tekijöitä on useita. Käytettäessä FDG:tä muissa indikaatioissa kertymämekanismi on erilainen. FDG-kuvia tulkittaessa on ylidiagnostiikan vaara ilmeinen, koska FDG-kertymä ei ole syöpäkudokselle spesifistä. Lihasjännitys saattaa aiheuttaa ylimääräistä kertymää lihaksiin, normaalit anatomiset rakenteet kuten mahalaukku ja suolisto, munuaiset ja virtsatiet sekä kurkunpää keräävät myös FDG:tä ja aiheuttavat erotusdiagnostisia ongelmia. TT:n käyttö löydösten paikallistamiseen parantaa selvästi diagnostista tarkkuutta.

Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje

Varjoainetutkimusta varten erillinen lähete tehdään RADUun koodilla XX9CD Täydellinen, erittäin laaja TT (diagnostinen) PET-kuvauksen yhteydessä Pt-Diag-TT

Tutkimus Pt-FDGVPET päivitetty 16.01.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 06.08.2020 klo 01:10.