HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-FDGVPET (21464) Koko kehon aineenvaihdunnan PET-TT varjoaineella (JN4JR) uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=21464
Tutkimuksen Pt-FDGVPET (21464) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554
Kasvaindiagnostiikka. Muutoksen pahanlaatuisuuden arviointi, todetun syövän paikallisen ja alueellisen leviämisen arvioiminen, sädehoidon annossuunnittelu, säde- ja lääkehoidon vastetutkimukset, kasvaimen uusimisen erottaminen hoidon jälkeisistä reaktiivisista muutoksista.
Tällä hetkellä suositeltavimpia kuvausindikaatioita onkologiassa ovat Hodgkinin taudin ja non-Hodgkinin lymfooman luokittelu, ruokatorven syövän levinneisyyden selvittely, paksu- ja peräsuolisyövän sekä gynekologisten syöpien uusiutumisen osoittaminen, pään ja kaulan alueen syövän residiividiagnostiikka, radiologisesti epäselvän keuhkomuutoksen pahanlaatuisuuden arvioiminen, leikkauskelpoisuuden määritys ei-pienisoluisessa keuhkosyövässä.
Muita indikaatioita. Krooninen osteomyeliitti (selkäranka, proteesit), sydänlihaksen elinkykyisyyden arviointi, sydämen granulomatoottiset tulehdukset, epäselvä kuumeilu.
Potilaan tulee olla ravinnotta 4 tuntia (koskee myös suonensisäistä ravitsemusta ja glukoosiliuosta). Tutkimusaamuna saa juoda vain vettä. Tutkimusta ennen on syytä juoda runsaasti vettä (suositus 1 litra 2 tunnin aikana). Fyysistä rasitusta on vältettävä ennen tutkimusta. Diabeetikot saavat syödä 4 tuntia ennen kuvausta ja ottaa tavanomaiset diabeteslääkkeensä. Diabeteslääkkeet on hyvä ottaa myös tutkimukseen mukaan. Alle 7-vuotiaille lapsille on laitettava laskimokanyyli valmiiksi.
Tyypin 1 diabetes ja insuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, PET/TT-tutkimukseen valmistautuminen. Sokeritasapaino tulisi olla mahdollisimman normaali ennen tutkimusta. Kuvauksen voi ajoittaa seuraavasti:
1. Tutkimus voidaan suunnitella myöhään aamuun tai keskipäivään. potilaan tulisi syödä normaali aamiainen varhain aamuun mennessä (noin klo 7.00) ja pistää normaali määrä insuliinia. Sen jälkeen potilaan ei tule syödä tai juoda, paitsi määrätty määrä vettä. FDG:tä ei tulisi pistää alle 4 tuntia nopeavaikutteisen sc insuliinin annosta tai 6 tuntia lyhytvaikutteisen sc insuliinin injektion jälkeen. FDG: n antamista ei suositella samana päivänä kun on injisoitu keski- ja / tai pitkävaikutteinen insuliini.
2.Tutkimus voidaan suunnitella aikaiseen aamuun. Edellisenä iltana annettava keskivaikutteisen insuliinin ei pitäisi häiritä PET-tutkimusta ja sokeritasapaino on todennäköisesti vielä hallinnassa. Jos pitkävaikutteista insuliinia on käytetty edellisenä iltana, se saattaa häiritä PET-tutkimusta. Jos tämä on suositeltava aikataulu, suositellaan keskivaikutteista (pitkävaikutteisen sijaan) insuliinia. Potilaan tulisi syödä normaali aamiainen PET-tutkimuksen jälkeen ja pistää normaali määrä insuliinia.
3.Potilaille, jotka saavat jatkuvaa insuliini-infuusiota, PET-tutkimus tulisi suunnitella varhaiseen aamuun. Insuliinipumppu tulee kytkeä pois päältä vähintään 4 tuntia ennen FDG-injektiota. Potilas voi syödä aamiaisen PET-tutkimuksen jälkeen ja kytkeä insuliini-infuusion jälleen päälle.
Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti-lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.
Potilaan on oltava levossa ennen FDG-injektiota noin puoli tuntia ja injektion jälkeen tunti kuvauksen alkamiseen saakka. Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Tutkimukseen kuluu yhteensä aikaa noin 2 -3 tuntia.
Merkkiaineena käytetään 18F-leimattua fluorideoksiglukoosia (FDG). Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
FDG:n käyttö onkologiassa perustuu siihen, että syöpäkudos käyttää glukoosia normaalia kudosta runsaammin. Vaikuttavia tekijöitä on useita. Käytettäessä FDG:tä muissa indikaatioissa kertymämekanismi on erilainen. FDG-kuvia tulkittaessa on ylidiagnostiikan vaara ilmeinen, koska FDG-kertymä ei ole syöpäkudokselle spesifistä. Lihasjännitys saattaa aiheuttaa ylimääräistä kertymää lihaksiin, normaalit anatomiset rakenteet kuten mahalaukku ja suolisto, munuaiset ja virtsatiet sekä kurkunpää keräävät myös FDG:tä ja aiheuttavat erotusdiagnostisia ongelmia. TT:n käyttö löydösten paikallistamiseen parantaa selvästi diagnostista tarkkuutta.
Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje