HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Am-Kromos (2150) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Genetiikan laboratorio puh. (09) 471 74339, 050 4270964.
Geneettiset tutkimukset
Lapsivesinäytteessä aiemmin todetun kromosomipoikkeavuuden jatkoselvittely, kuten trisomia-PCR- tai molekyylikaryotyypityslöydösten jatkotutkimus.
Potilas neuvotaan ennen näytteenottoa (kätilö tai perinnöllisyyslääkäri)
Steriiliruisku
Lapsivesinäyte (20 ml). Äidin solujen kontaminaation välttämiseksi näytteestä hylätään ensimmäinen millilitra ja varsinainen näyte otetaan uuteen steriiliin ruiskuun. Näyte voidaan siirtää steriiliin putkeen tai lähettää alkuperäisessä ruiskussa. Näytettä ei tule jakaa. Jos näytteestä halutaan useampi tutkimus, laboratorio vastaa näytteen jakamisesta. Näyte lähetetään hyvin pakattuna ja huoneenlämpöisenä. Putken päälle liimataan potilaan nimitarra.
Lähetteeseen merkitään Raskausviikko, Indikaatio, Lähettävän lääkärin/yksikön puhelinnumero ja tehty seulontatutkimus. Jos näytettä ei voida lähettää heti, sitä voidaan pitää huoneenlämmössä esimerkiksi yön yli. Näyte ei saa kylmettyä kuljetuksen aikana.
Lähetys: Meilahden alueella otettu näyte lähetetään välittömästi Genetiikan laboratorioon (putkipostiasema HUSLAB- talon moniajoasema 6300). Meilahden ulkopuolelta tulevat näytteet pakataan huolellisesti ja lähetetään pika- tai ykköspostissa osoitteeseen: HUSLAB-talo, Näytteiden vastaanotto, Topeliuksenkatu 32, Tunnus 5000493, Info MNVO, 01006 VASTAUSLÄHETYS. Kiireellisten näytteiden kohdalla tulee paketin ulko- ja sisäpuolelle kirjoittaa "Kiireellinen".
Kromosomianalyysi G-raidoituksella. Akkreditoitu menetelmä.
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Arkisin (ma-pe)
2-4 viikon kuluessa
Lapsiveden solut ovat peräisin sikiön epiteelikudoksista ja niiden kromosomit vastaavat sikiön kromosomeja. Solujen määrä lapsivedessä kasvaa raskauden edetessä. Lapsivesinäytteessä on syytä huomioida äidin solujen kontaminaation mahdollisuus näytteessä. Tähän on syytä kiinnittää erityistä huomiota, jos näyte on verinen.
Kromosomitutkimuksen tuloksesta kirjoitetaan lausunto