HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

U -Mycoplasma genitalium, nukleiinihappo (kval)

21507 U -MygeNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotyöpiste, puh. 050 427 2125/ 040 5477390.

Yhteyshenkilöt

lääkäri Mirja Puolakkainen: mirja.puolakkainenathus.fi / 050 551 2006 ja sairaalamikrobiologi Laura Mannonen: laura.mannonenathus.fi / 040 838 4009

Lähete

Virustutkimus

Indikaatiot

Miesten ja naisten uretriitti sekä naisten servisiitti ja sisäsynnytintulehdus.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

ENSIVIRTSNÄYTTEET: Potilaan tulee olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia ennen näytteenottoa. Alapesua ei pidä tehdä. Ensimmäiset 10-30 ml virtsaa (= ensivirtsa) kerätään joko kotona tai laboratoriossa tehdaspuhtaaseen keräysastiaan, josta laboratoriossa siirretään yhden vuorokauden kuluessa näytteenotosta näyteputken mukana olevalla pipetillä noin 2 ml virtsaa "Aptima Urine Specimen" -putkeen (keltainen putki). Putkessa kahden viivan väli, "ikkuna", on merkkinä oikeasta tilavuudesta. Korkki suljetaan heti. HUOM. Korkin folio-osaan ei saa koskea, eikä tehdä merkintöjä. Näyteputken "ikkunaa" ei saa peittää tarralapulla. Näytteet säilytetään ja kuljetetaan +2 - + 30 C:ssa näytteet tutkivaan laboratorioon. Virtsanäytteet säilyvät tutkimuskelpoisina huoneenlämmössä 30 päivää. Näytteet on kuitenkin varminta toimittaa laboratorioon mahdollisimman nopeasti testituloksen luotettavuuden takaamiseksi. Nukleiinihappo-osoitusta varten ei suositella virtsanäytteen pakastamista.

TIKKUNÄYTTEET: Kts. tutkimus -MygeNhO (6195).

Ensivirtsanäytteiden näyteputkia, tuotenumero 1040, voi tilata suoraan testin toimittajalta: Immuno Diagnostic Oy, sähköpostiosoite: info att immunodiagnostic.fi, tai puhelimitse 03-615 370. Näyteputket ovat ilmaisia HUSLAB/ Virologian asiakkaille.

Menetelmä

Ribosomaalisen RNA:n (rRNA) osoitus transkriptiovälitteisellä monistuksella, TMA (Transcription Mediated Amplification).

Tekotiheys

Työpäivinä (ma-pe).

Tulokset valmiina

4 työpäivän kuluessa näytteen saapumisesta.

Yleistä

Mycoplasma genitaliumin aiheuttaman infektion kliininen kuva vaihtelee oireettomasta kantajuudesta hankalaan uretriittiin, servisiittiin ja sisäsynnytintulehdukseen. M. genitalium ei kuulu tartuntatautiasetuksen mukaan ilmoitettavien sukupuolitautien joukkoon, mutta sen hoitokäytäntö on esitetty seksitautien Käypä Hoito -suosituksessa 2018.

Tutkimus U -MygeNhO päivitetty 14.03.2023 / LM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.04.2024 klo 00:42.