HUS-Kuvantaminen, tutkimusohjekirja

Tutkimusohjekirjan etusivu

Prostataspesifisen membraaniantigeenin PET-TT (JR2PR)

21510 Pt-PSMAPET

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554

Yhteyshenkilöt

lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Jukka Schildt: jukka.schildtathus.fi / 050 427 2011

Indikaatiot

Ensisijainen indikaatio on prostatasyövän kuvantaminen. Taudin uusiutuman tai metastasoinnin arviointi potilailla, joilla biokemiallinen relapsi. Potilaat, joilla PSA on selvästi koholla ja biopsiat negatiiviset, biopsian kohdentaminen ja taudin levinneisyyden arvio.

Esivalmistelu

Potilaan tulee paastota 4 tuntia.

Kortisoni-, verisolujen kasvutekijä- ja sytostaatti -lääkityksen päättymisestä pitää olla kulunut vähintään 2 viikkoa, jotta tutkimus voidaan luotettavasti suorittaa. Sädehoidosta pitää olla taukoa vähintään 3 kuukautta.

Suoritus

Radiolääkkeen injektion jälkeen tehdään tunnin kuluttua koko kehon kuvaus. Ennen positroniemissiotomografiaa (PET) suoritetaan matala- annoksinen CT-kuvaus vaimennuskorjausta ja löydöksen paikannusta varten. Tutkimukseen kuluu aikaa yhteensä noin 2-3 tuntia.

Menetelmä

Merkkiaineena käytetään 68Ga-leimattu PSMA.

Tulkinta

Merkkiaine-aktiivisuus on olennaisesti lisääntynyt syöpäsoluissa. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi . TT:n käyttö parantaa selvästi tutkimuksen diagnostista tarkkuutta.

Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet Yleisohje

Tutkimus Pt-PSMAPET päivitetty 16.01.2017 / MA

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 08.07.2020 klo 01:12.