HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Denguevirus, pakettitutkimus, seerumista

21553 S -DenAgAb

Osatutkimukset

S -DengAbG, S -DengAbM ja S -DengAg

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Indikaatiot

Matkailijoiden denguevirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömät tutkimuskokonaisuuden. Paketin osatutkimukset ovat tilattavissa myös erikseen 21086 S-DengAg- ja 3520 S-DengAb-tutkimuksina.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä. Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. Huom! IgG-IFA-tutkimus detektoi myös zikavirus-IgG-vasta-aineita, sekä jossain määrin myös muita flaviviruksia kohtaan muodostuneita IgG-vasta-aineita. Immunofluoresenssimenetelmällä näitä ei voi erottaa toisistaan. IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa, korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös.

Vasta-aineita on todettavissa viimeistään n. 8 vuorokauden kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Positiivinen NS1-antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen, mutta ilman serologista löydöstä I-näytteestä on II-näyte tarpeellinen diagnoosin vahvistamiseksi. Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

NS1-antigeenitesti on dengueviruksille spesifi, eikä ristireagoi muiden flavivirusten kanssa. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1- antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina jo ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista. NS1- antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta-ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista denguekuumediagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä.

Zikavirus-infektiota epäiltäessä suosittelemme tämän pyynnön sijaan S-DezAgAb-tutkimusta (21554), joka sisältää erotusdiagnostisesti vaadittavien denguemääritysten lisäksi myös Zikavirus-IgM-määrityksen.

Tutkimus S -DenAgAb päivitetty 08.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.