HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Dengue- ja zikavirus, pakettitutkimus, seerumista

21554 S -DeZAgAb

Osatutkimukset

S -DengAbG, S -DengAbM, S -DengAg ja S -ZikaAbM

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, Virologian ja immunologian erikoistutkimukset, puh. 050 427 2164

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476, lääkäri Olli Vapalahti: olli.vapalahtiathelsinki.fi / 040 838 4015 ja sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017

Indikaatiot

Matkailijoiden dengue- ja zikavirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömän tutkimuskokonaisuuden.

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Menetelmä

Tutkimuspaketti. Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA). Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä. Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3. IgG-IFA-tutkimusmenetelmä detektoi yhdenvertaisesti sekä dengue- että zikavirusta vastaan muodostuneita IgG-vasta-aineita, sekä jossain määrin myös muita flaviviruksia kohtaan muodostuneita IgG-vasta-aineita. Dengue- ja zikavirus-IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan.

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa. Korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Zikavirus-IgM-testi on spesifi zikavirukselle.

Denguevirus-infektiossa vasta-aineita on todettavissa viimeistään n.viikon kuluttua sairastumisesta. Positiivinen NS1-antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Akuutille zikavirus-infektiolle diagnostinen serologinen löydös on IgG-positiivisuus IgG-IFA:lla yhdistettynä IgM-positiivisuuteen zikavirus-IgM-EIA:lla. Alkuvaiheen infektioissa seerumi- ja tai virtsanäytteestä tehtävä zikavirus-nukleiinihappo-osoitustesti (-ZikaNhO 21552) saattaa olla positiivinen jo ennen vasta-aineiden ilmaantumista. Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Reaktiivisista näytteistä annetaan lausunto.

Huomautuksia

Denguevirukset ja zikavirus kuuluvat flaviviruksiin, joiden väliset serologiset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä etenkin IgG-vasta-aineiden osalta. On todettu, että kaikki zikavirusinfektion aikaansaamista IgG-vasteista tunnistuu myös denguevirus-IgG-IFA-testiä käytettäessä.

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen), sekä tieto mahdollisesta raskaudesta.

Dengue-epäilyt. Matkailijoiden primaareissa denguevirus-infektioissa NS1-antigeenia on osoitettavissa seerumista yleensä aina ensimmäisten sairauspäivien aikana ennen spesifien vasta-aineiden ilmaantumista. NS1-antigeenitesti on dengueviruksille spesifi, eikä ristireagoi muiden flavivirusten kanssa. NS1-antigeenipitoisuudet laskevat yleensä muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta, mutta testi voi olla positiivinen vielä toisella sairausviikolla. Yhdistämällä NS1-antigeeni- ja denguevirus vasta-ainetutkimus saadaan yli 95%:lla potilaista dengue-diagnoosi aikaisemmin, usein jo yhdestä seeruminäytteestä. Tarvittaessa oireiden alkupäivinä tilattavissa myös nukleiinihapon osoitus (-DeZiNhO, 21762).

Zika-epäilyt. Raskauden aikaisen akuutin zikavirus-infektioepäilyn yhteydessä suositellaan aivan oireiden alkupäivinä myös nukleiinihappo-osoitusta (-DeZiNhO, 21762) seerumi-, kokoveri- ja virtsanäytteistä (varsinkin raskaanaoleville suositellaan kokoverinäytteen tutkimista). Zikavirus-nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seerumi- ja kokoverinäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, kokoveri- ja virtsanäytteestä hieman pidempään. Zikavirus-vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisen sairausviikon loppupuolella.

Tutkimus S -DeZAgAb päivitetty 08.04.2024 / AJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 16.06.2024 klo 00:42.