HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

6-sulfatoksimelatoniini, virtsasta

21582 U -MT6s

Tiedustelut

Rinnekotisäätiö Kliininen laboratorio, (09) 8551 286/Kaipainen Pekka tai (09) 8551 287/Paula Halmela-Malinen

Yhteyshenkilöt

lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Melatoniinierityksen arviointi

Esivalmistelu

Mahdollinen melatoniinilääkitys keskeytetään 7 vuorokautta ennen virtsanäytteiden keräämistä. Viikon ajan ennen näytteiden keräämistä vietetään säännöllistä elämää ilman poikkeuksellisia yövalvomisia (matkoja, juhlia tms.). Yksityiskohtaiset erilliset ohjeet näytteiden keräämisestä saa Rinnekodin laboratoriosta (puh. 050 5826511).

Näyteastia

Virtsaputki BD lisäaineeton

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Tulokset valmiina

Sopimuksen mukaan

Tulkinta

6-sulfatoksimelatoniinin eritysprofiili antaa tietoa vuorokausirytmien säätelyjärjestelmän toiminnasta. Yksilölliset erot erityksen määrässä terveilläkin henkilöillä ovat suuria. Useimpien tutkimusten mukaan sukupuolieroa ei ole, mutta iän lisääntyessä eritys vähenee. Eritysrytmi voi aikaistua tai myöhästyä osittain elintavoista johtuen (valaistuksen merkitys rytmin säätelyssä). Monilla henkilöillä rytmi on kesällä jonkin verran aikaisempi kuin talvella. Maksan P450-entsyymijärjestelmä osallistuu melatoniinin aineenvaihduntaan, joten 6-sulfatoksimelatoniinin eritys voi muuttua myös maksan toiminnan muutoksissa.

Huomautuksia

Virtsanäytteiden keräämistä varten on täytettävä virtsankeräyspäiväkirja. Ks. Rinnekotisäätiö, Kliininen laboratorio tai linkki Virtsankeräyspäiväkirja

Tutkimus U -MT6s päivitetty 20.07.2017 / TK

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 15.11.2019 klo 01:10.