HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kudosantigeeni, lymfosyyteistä

2166 Ly-HLA

Tiedustelut

Veripalvelun näyteinfo p. 029 300 1414

Yhteyshenkilöt

lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470 ja kemisti Jari Leinonen: jari.leinonenathus.fi / (09) 471 74337 / 050 427 0591

Lähete

SPRV Elinsiirtotutkimukset HLA

Indikaatiot

Tutkimuspyyntö tarkoitettu vain omaisluovuttajaehdokkaiden HLA-tyypityksen laskutusta varten. Lisäksi mukaan vaaditaan aina täytetty SPR Veripalvelun tutkimuslähete HLA/Kantasolujensiirto tai HLA/Elinsiirto, jotka ovat löydettävissä osoitteessa https://www.veripalvelu.fi/ammattilaiset/lahetteet-ja-lomakkeet/.

Tätä tutkimusta ei tule käyttää muuhun tarkoitukseen ja näytteen mukana on aina oltava täytetty SPR Veripalvelun tutkimuslähete.

Näyteastia

ACD 3x7ml+EDTA 7ml+veri 10ml

Näyte

HLA-tutkimuksiin ensisijainen näyteastia on 3 x 7ml EDTA verinäyte. Kantasolujensiirtopotilaan ja sukulaisluovuttajaehdokkaan HLA 2 -tutkimukseen tulee lisäksi ottaa yksi 10ml seerumiputki.

Vaihtoehtoisesti:

Elinsiirtopotilaan sukulaisluovuttajan HLA1- ja HLA2- tutkimukseen voi lapsilta ottaa vaihtoehtoisesti 2 x 5 ml EDTA-verta. Käytettävä ja täytettävä Veripalvelun lähetettä ' Kudossopeutuvuustutkimukset, HLA/Elinsiirto'. Aikuisilta vaihtoehtoisesti 2 x 7 ml EDTA-verta.

Kantasolujensiirtopotilaan sukulaisluovuttajan HLA1- tutkimukseen voi lapsilta ottaa vaihtoehtoisesti 2 x 5 ml EDTA-verta. Käytettävä ja täytettävä Veripalvelun lähetettä ' Kudossopeutuvuustutkimukset, HLA/Kantasolujensiirto'. Aikuisilta vaihtoehtoisesti 3 x 7 ml EDTA-verta.

Kantasolujensiirtopotilaan sukulaisluovuttajan HLA2- tutkimukseen voi lapsilta ottaa vaihtoehtoisesti 2 x 5 ml EDTA-verta ja 5 ml seerumiputki tai 1 ml seerumia. Käytettävä ja täytettävä Veripalvelun lähetettä ' Kudossopeutuvuustutkimukset, HLA/Kantasolujensiirto'. Aikuisilta vaihtoehtoisesti 3 x 7 ml EDTA-verta, 10 ml seerumiputki tai 2 ml seerumia.

HLA1 ja HLA2 näytteet otetaan mieluiten eri päivinä, mutta jos tämä ei jostain syystä ole mahdollista, näytteet pitää ottaa eri näytteenottokerroilla niin, että näytteenottajana on kaksi eri henkilöä tai potilaan tunnistaa kaksi eri henkilöä. Tällöin näytteenoton kellonaika merkitään näyteputkiin.

Menetelmä

Tutkimuspyyntö käytössä sukulaisluovuttajien HLA-tyypitystutkimusten pyytämiseen ja laskuttamiseen.

Tulokset valmiina

1 - 2 viikossa. Kiireellisistä tyypityksistä sovittava erikseen.

Yleistä

Alihankintatutkimus, joka on tarkoitettu omaisluovuttajaehdokkaan kudostyypityksen tilaamista ja laskuttamista varten. Tutkimus tehdään SPR Veripalvelun kudostyypitysyksikössä. Lisätietoa veripalvelun sivuilta osoitteessa https://www.veripalvelu.fi/ammattilaiset/laboratoriopalvelut/kudossopeutuvuustutkimukset/

Huomautuksia

Tutkimuspyyntö käytössä omaisluovuttajien HLA-tyypitysnäytteiden ottamista ja lähettämistä varten. Käytettävä ja täytettävä Veripalvelun lähete kudossopeutuvuustutkimuksista.

HLA1 ja HLA2 näytteet otetaan mieluiten eri päivinä, mutta jos tämä ei jostain syystä ole mahdollista, näytteet pitää ottaa eri näytteenottokerroilla niin, että näytteenottajana on kaksi eri henkilöä tai potilaan tunnistaa kaksi eri henkilöä. Näytteenottoajankohta on merkittävä selkeästi ja kuitattava kahden näytteenottajan nimikirjoituksella, osoituksena henkilöllisyyden varmistamisesta kahdesti.

Tutkimus Ly-HLA päivitetty 27.09.2023 / ALL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 08.12.2023 klo 00:43.