HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Kupari, vuorokausivirtsasta

2169 dU-Cu

Tiedustelut

VITA Laboratoriot Oy, Asiakasneuvonta terveydenhuollon ammattihenkilöille, puh. 045 7734 9040, asiakasneuvonta(at)vita.fi

Konsultointi: LKT, dos. Esa Hämäläinen, Puh. 050 5547233, esa.hamalainen(at)vita.fi

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560 ja kemisti Pasi Nokelainen: pasi.nokelainenathus.fi / 050 4287808

Indikaatiot

Epäily kupariaineenvaihdunnan häiriöstä, kuten Wilsonin taudista

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Näyte: Virtsa kerätään värittömään (tai valkoiseen) kertakäyttöiseen virtsankeräysastiaan (esim. KIMA 2.5L tilauskoodi ZKIMA90482), joka säilytetään kylmässä koko keräyksen ajan. Värillisiä keräysasioita ei suositella hivenainetutkimuksille.

Näyte säilyy noin viikon jääkaapissa, pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Näyte on kontaminaatioherkkä.

Hyvin sekoitetusta vuorokausivirtsasta kaadetaan 10 ml näyte Vita-laboratoriosta saatavaan punakorkkiseen Sarstedtin tehdaspuhtaaseen putkeen. Keräysnäytteen kokonaistilavuus tulee olla mitattu ja syötetty tietojärjestelmään (tai merkitty lähetteeseen). 9.9.2019 alkaen näytettä erotellaan Vitan virtsan hivenaineputkeen. Vanhat näyteputket voi käyttää loppuun.

Lähetys: Virtsanäyte voidaan lähettää huoneenlämpöisenä. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna. Toimitetaan analysoivaan laboratorioon siten, että se ehtii perille ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli.

Hivenaine- ja altistustutkimusten näyteastiat https://vita.fi/wp-content/uploads/2019/01/Hivenaine-ja-altistustutkimusten-n%C3%A4yteastiataulukko.pdf

Menetelmä

Atomiabsorptiospektrofotometrinen. Akkreditoitu menetelmä. Alihankintana teetettävä tutkimus. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

3-5 työpäivää.

Tulokset valmiina

Kolmen viikon kuluessa

Yleistä

Kupari on hivenaine. Ravinnon kuparista suurin osa menee ulosteeseen, osa imeytyy ohutsuolesta ja sitoutuu verenkierrossa albumiiniin ja keruloplasmiiniin.

Viitearvot

Kaikki alle 0.8 µmol

Tulkinta

Kuparin eritys virtsaan on lisääntynyt Wilsonin taudissa (hepatolentikulaarinen degeneraatio), kuparin ja sen kantajaproteiinin keruloplasmiinin pitoisuudet plasmassa ovat alentuneet, kuparin eritys sappeen on vähentynyt ja eritys virtsaan lisääntynyt.

Huomautuksia

Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti kupariaineenvaihdunnan häiriöiden selvittämiseen.

Tutkimus dU-Cu päivitetty 04.08.2020 / LML

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 06.08.2020 klo 01:10.