HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Kupari, vuorokausivirtsasta

2169 dU-Cu

Tiedustelut

TTL NÄYTTEIDEN VASTAANOTTO, Avoinna ma-pe klo 9-15, Puh. 030 474 2861, E-mail biomonitorointi(at)ttl.fi

Työterveyslaitos, biomonitorointiyksikkö: Suzana Abenet, suzana.abenet(at)ttl.fi, 030-4742195 / Tiina Santonen, johtava asiantuntija: tiina.santonen(at)ttl.fi, +358 30 474 2666

Yhteyshenkilöt

lääkäri Tuomas Mäntylä: tuomas.mantylaathus.fi / 044 269 1560 ja kemisti Anni-Mari Tuori: anni-mari.tuoriathus.fi / 040-6515867

Indikaatiot

Epäily kupariaineenvaihdunnan häiriöstä, kuten Wilsonin taudista

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Virtsan voi kerätä käyttämällä puhtaita kertakäyttömukeja tai muovista erikoispestyä virtsankeräysastiaa. Keräysastiaa ei saa missään tapauksessa huuhtoa keräyksen aikana vesijohtovedellä. Virtsa kerätään valkoiseen kertakäyttöiseen virtsankeräysastiaan (KIMA 2.5L tilauskoodi ZKIMA90482), joka säilytetään kylmässä koko keräyksen ajan. Vuorokausivirtsasta kaadetaan 20 ml näyte TTL:n laboratoriosta saatavaan erikoispestyyn virtsanäyteputkeen. Keräysnäytteen kokonaistilavuus tulee olla mitattu ja syötetty tietojärjestelmään (tai merkitty lähetteeseen).

Näyte säilytetään jääkaapissa lähetykseen asti ja lähetetään siten, että se ehtii analysoivaan laboratorioon ennen viikonvaihdetta. Loppuviikosta otetut näytteet säilytetään kylmässä viikonlopun yli ja lähetetään seuraavana maanantaina.

Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki. Näyteputkia voi tilata HUSLAB NVO:sta.

Menetelmä

ICP-massaspektrometria. Alihankintana teetettävä tutkimus,akkreditoitu menetelmä. Alihankintalaboratorioiden akkreditoinnin tilanne löytyy kunkin laboratorion omilta verkkosivuilta.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

3-5 työpäivää.

Tulokset valmiina

Noin 12 työpäivän kuluessa

Yleistä

Lisätietoihin huolellinen vastaaminen on tärkeää: erityisesti pyydetään kiinnittämään huomiota kirjaamaan y-tunnus, työnantaja ja työterveyshuolto virallisilla nimillä. Virtsan kokonaismäärä merkitään niin ikään lisätietoihin (tai lähetteeseen).

Viitearvot

Altistumattomat alle 40 ug/vrk

Tulkinta

Kupari on hivenaine. Ravinnon kuparista suurin osa menee ulosteeseen, osa imeytyy ohutsuolesta ja sitoutuu verenkierrossa albumiiniin ja keruloplasmiiniin.

Kuparin eritys virtsaan on lisääntynyt Wilsonin taudissa (hepatolentikulaarinen degeneraatio), kuparin ja sen kantajaproteiinin keruloplasmiinin pitoisuudet plasmassa ovat alentuneet, kuparin eritys sappeen on vähentynyt ja eritys virtsaan lisääntynyt.

Wilsonin tautia sairastavilla kuparia erittyy yleensä yli 100 µg/l (1,6 µmol/l).

Yksiköt päivitetty 22.11.2023.

Huomautuksia

Tutkimus on tarkoitettu ensisijaisesti kupariaineenvaihdunnan häiriöiden selvittämiseen.

Kerätyn vuorokausivirtsan määrä merkitään lähetteeseen.

Virtsan kuparitutkimuksissa viitearvo- ja yksikkömuutoksia 22.11.2023, ks. tarkemmat tiedot HUS Diagnostiikkakeskuksen tutkimustiedotteesta 2023:71.

Tutkimus dU-Cu päivitetty 28.11.2023 / TM

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 19.06.2024 klo 00:42.