HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Dengue ja zikavirus, nukleiinihappo (kval)

21762 -DeZiNhO

Osatutkimukset

-DengNhO ja -ZikaNhO

Tiedustelut

Virologian ja immunologian laboratorio, nukleiinihappotutkimukset, p. 050 427 2127.

Yhteyshenkilöt

sairaalamikrobiologi Annemarjut Jääskeläinen: annemarjut.jaaskelainenathus.fi / 0504288017 ja sairaalamikrobiologi Hannimari Kallio-Kokko: hannimari.kallio-kokkoathus.fi / 050 427 0476

Indikaatiot

Matkailijan dengue- tai zikavirus-infektion osoittaminen oireisen infektion alkupäivinä. Zikavirus-infektion osoittaminen etenkin raskaana olevilla.

Näyteastia

Katso kohta "Näyte" (Weblab Clinicalissa "Näytteen käs.ohjeet")

Näyte

Tutkimus voidaan tehdä kokoveri-, seerumi- ja virtsanäytteistä. Näytteet toimitetaan virologian yksikköön mieluiten samana päivänä. Kokoveri EDTA-veriputkessa (ei sentrifuugausta), seeruminäyte seerumi-geeliputkessa ja virtsanäyte kierrekorkillisessa, tehdaspuhtaassa muoviputkessa. Mikäli oireiden alusta yli 5 vrk, suositellaan sekä kokoveri- että virtsanäytettä. Lyhytaikainen säilytys (1-3 vrk) jääkaappilämpötilassa, pitkäaikaista säilytystä (yli 3 vrk) varten suositellaan näytteen säilytystä ja lähettämistä pakastettuna.

Menetelmä

Nukleiinihapon osoitus PCR-tekniikalla.

Tekotiheys

Tarpeen mukaan.

Tulkinta

Dengue- tai zikaviruksen-RNA:n löytyminen seerumista, kokoverestä tai virtsasta on merkki ko. viruksen aiheuttamasta infektiosta. Positiivisista tuloksista annetaan lausunto.

Huomautuksia

Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsa- ja kokoverinäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa tieto mahdollisesta raskaudesta, sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen).

Dengue- tai zikavirus-infektiota epäiltäessä suosittelemme nukleiinihappotutkimuksen lisäksi myös S-DezAgAb-tutkimusta (21554), joka sisältää denguevirus-NS1-antigeeni-määrityksen, flavi-(dengue)virus-IgG-määrityksen sekä dengue- ja zikavirus-IgM-määritykset.

Tutkimus -DeZiNhO päivitetty 26.04.2024 / HKK

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.