HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Ruokaerittely ja komponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

21767 S -RuoComE

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Indikaatiot

Epäily IgE-välitteisestä ruoka-aineallergiasta

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan vähintään 2 ml seerumia. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Yleistä

Tutkimus on rakenteeltaan vaiheittainen:

Näytteistä määritetään aina ruoka-aineryhmän seulontatutkimus (S-RuokRyh, 450), joka mittaa IgE-vasta-aineita allergeenisekoitukselle (sisältää allergeenit turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu, vehnäjauho).

Mikäli seulontatutkimus on positiivinen (>0,35 kU/l), määritetään IgE-vasta-ainepitoisuus kullekin allergeenille erikseen (turska, maapähkinä, maito, munanvalkuainen, soijapapu, vehnäjauho).

Mikäli maidon, munanvalkuaisen, maapähkinän, soijapavun tai vehnäjauhon allergeenispesifiset IgE-vasta-aineet ovat koholla (> 0,35 kU/l), määritetään lisäksi valikoidut komponenttitutkimukset: Maidon komponentti: nBos d 8 (kaseiini, f78)/ Munanvalkuaisen komponentti: nGal d 1 (ovomukoidi, f233)/ Vehnän komponentit: rTri a 19 (omega-5 gliadiini, f416), Gliadiini (f98)/ Soijapavun komponentit: rGly m 4 (f353), nGly m 5 (f431), nGly m 6 (f432)/ Maapähkinän komponentit: rAra h 2 (f423), rAra h 6 (f447).

Negatiivisiksi jääneistä näytteistä ei tehdä jatkotutkimuksia.

Tutkimuksista laskutetaan tehtyjen määritysten mukaisesti: Jos seulontatutkimus jää negatiiviseksi, laskutetaan vain tämän hinta. Jos näytteestä tehdään jatkomäärityksiä, laskutetaan seulontatutkimuksen lisäksi myös erittely sekä mahdolliset komponenttitutkimukset.

Viitearvot

KAIKKI alle 0.35 kU/l

Tulkinta

Ryhmätutkimus, S-RuokRyh

Jos ryhmäseulonnan tulos on positiivinen, on tutkittavalla yleensä IgE- vasta-aineita yhtä tai useampaa seoksen allergeenia kohtaan. Joskus ryhmätulos voi olla positiivinen, vaikka yksittäiset allergeenispesifit IgE-tutkimukset jäävät negatiivisiksi. Jos ryhmäseulonnan tulos on negatiivinen, on herkistyminen ryhmän allergeeneja kohtaan epätodennäköistä, muttei poissuljettua. Ryhmäseulonnan herkkyys voi vaihdella allergeenista riippuen ja virheellinen negatiivinen tulos on mahdollinen. Mikäli IgE-välitteisen ruoka-aineallergian epäily on vahva, ja ryhmätutkimus jää negatiiviseksi, voi allergeenispesifit IgE-määritykset tilata erikseen.

Ruokaerittely, S-RuokaEr

Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Tuloksen merkitys on siis arvioitava kunkin potilaan ja allergeenin kohdalla erikseen. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Jos potilaalla on ollut vakava allerginen reaktio, olisi kyseisten allergeenien komponenttitutkimukset hyvä määrittää, vaikka allergeenispesifi IgE jää negatiiviseksi (tilattavissa erikseen).

Komponenttitutkimukset

Allergeenispesifeissä IgE-tutkimuksissa käytetään koko allergeenilähteestä valmistettuja reagensseja. Komponenttitutkimuksissa käytetään puhdistettua tai rekombinattitekniikalla valmistettua allergeenin osasta, jolloin voidaan selventää, kohdistuvatko vasta-aineet oireiden kannalta olenneisiin allergeeneihin vai esim. ristireagoiviin allergeeneihin. Komponenttitutkimukset auttavat mm. arvioitaessa vaikean allergisen reaktion riskiä, ristireaktioiden selvittämisessä, välttämisruokavalion suunnittelussa ja siedätyshoidon harkinnassa.

Maidon komponentti: nBos d 8 (kaseiini, f78) Kaseiini on lehmänmaidon tärkein komponentti, jonka allergeenisuus säilyy myös kuumennettaessa. Herkistyminen viittaa maitoallergiaan. Voimakkaasti kaseiiniherkistyneillä on riski saada vaikeita oireita maidosta. Tarvittaessa maitoallergian varmistamiseksi suositellaan valvottua välttämis-altistuskoetta.

Munanvalkuaisen komponentti: nGal d 1 (ovomukoidi, f233) Ovomukoidi on kliinisesti merkittävin kananmunan komponentti, joka säilyttää allergeenisuutensa myös kuumennettaessa. Jos tulos on alle 0,35 kU/l (negatiivinen), on herkistyminen kananmunalle epätodennäköinen, muttei poissuljettu. Tasolla 0,35-3.7 kU/l kananmuna-allergia on mahdollinen ja tasolla >3,7 kU/l todennäköinen. Tarvittaessa suositellaan kananmuna-allergian selvittämiseksi valvottua välttämis-altistustestiä. Tasolla >14 kU/l kananmuna-allergia on erittäin todennäköinen.

Vehnän komponentit: rTri a 19 (omega-5 gliadiini, f416), Gliadiini (f98)

Soijapavun pavun komponentit: rGly m 4 (f353), nGly m 5 (f431), nGly m 6 (f432) Soijan Gly m 4 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Kypsennetyt soijatuotteet eivät yleensä aiheuta oireita. Kypsentämättömät soijatuotteet voivat aiheuttaa suun ja nielun oireita ja runsas kerta-annos voi aiheuttaa koivuallergiselle merkittäviä oireita. Soijan Gly m 5 ja Gly m 6 herkistyneillä on suurentunut riski saada merkittäviä allergiaoireita. Soijan Gly m 5 ja m 6 voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.

Maapähkinän komponentit: rAra h 2 (f423), rAra h 6 (f447) Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6 herkistyneillä on suurentunut riski saada yleistynyt allerginen reaktio. Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6 voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.

Tutkimus S -RuoComE päivitetty 23.11.2021 / ALL

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 21.06.2024 klo 00:40.