HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Biopankki, solunulkoinen DNA

21773 P -HBcfDNA

Tiedustelut

Helsingin Biopankin laboratorio, p. 040-6211013 tai toimisto p. 050-4217659. Näytepyyntöihin ja -paketteihin liittyvät tiedustelut asiantuntijatutkimushoitaja Janita Niemelä p. 040-1627157

Yhteyshenkilöt

laboratoriovastaava Jami Pursiainen: jami.pursiainenathus.fi / +358 40 588 7988 ja suunnittelija Suvi Vikholm: suvi.vikholmathus.fi / +358 40 621 3360

Näyteastia

Streck cell-free DNA BCT, 10 ml

Näyte

Verinäyte otetaan 10 ml Streck cell-free DNA BCT-putkeen. Näyte voi olla myös valtimoverta, mutta tällöin näytteen mukana tulee laittaa tästä tieto Helsingin Biopankille.

Näytteen voi ottaa myös perjantaisin tai viikonlopun aikana. Säilytä näyte huoneenlämmössä.

Lähetys huoneenlämpöisenä normaalin näytekuljetuksen mukana HUSLAB-talon näytteiden vastaanottoon.

Näytettä ei saa lähettää putkipostilla rikkoutumisvaaran vuoksi.

Huomautuksia

Näyte voidaan ottaa missä tahansa näytteenottopisteessä.

Streck-näyteputkia on saatavilla seuraavasti: - Kaikki HUSin alueen HUSLAB-pisteet - Kymhva: Kymenlaakson keskussairaala, Pohjois-kymen keskussairaala - Ekhva: Imatrankosken näytteenottokeskus, Etelä-Karjalan keskussairaala, Parikkala

Näyte otetaan, vaikka pyyntöön merkitty näytteenottoaika olisi umpeutunut. Sairaus tai lääkitys ei ole este näytteenotolle. Biopankkinäytteen ottaminen ei saa vaarantaa diagnostisten näytteiden ottamista.

Lasten osalta minimi-näytemäärä on 5 ml, eli noin puoli putkellista. Lapselta verinäytteet otetaan samassa yhteydessä, kun otetaan muitakin verinäytteitä, noudattaen HUSLABin prenalytiikan käsikirjan työohjetta "Lapselta otettavan verinäytteen määrän arviointi". Painon ollessa alle 1.5 kg, biopankkinäyte voidaan ottaa ainoastaan vastasyntynyttä hoitavan neonatologin määräyksellä. Suostumuksen huoltajalta kysyy ko. neonatologi.

Näyte otetaan, vaikka pyyntöön merkitty näytteenottoaika olisi umpeutunut. Sairaus tai lääkitys ei ole este näytteenotolle. Biopankkinäytteen ottaminen ei saa vaarantaa diagnostisten näytteiden ottamista.

Näytepyynnöt saa tehdä vain, jos potilas on antanut biopankkisuostumuksen.

Näytteen voi tarvittaessa ottaa myös viikonloppuisin. Näytepyynnöt saa tehdä vain, jos potilas on antanut biopankkisuostumuksen.

Näyte ei vaadi esikäsittelyä näytteenottolaboratoriossa.

Tutkimus P -HBcfDNA päivitetty 08.01.2024 / SV

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.