HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Candida auris, viljely

21786 -CaauVi

Yhteyshenkilöt

mikrobiologi Anne-Marie Kerttula: anne-marie.kerttulaathus.fi / 050 428 6601

Indikaatiot

Seulontaviljely Candida auris -kolonisaation osoittamiseen kun kyseessä on suora sairaalasiirto ulkomailta, C. auris -kantaja tai C. auris -altistunut.

Seulontanäytteitä otetaan yleensä kahdet peräkkäisinä päivinä.

Näyte

Kolonisaatiota tutkittaessa lähetetään näytteeksi kainalo-, nivus-, nielu- ja rektumsivelynäyte otettuna dacron-tikulla geelikuljetusputkeen. Näyte voidaan ottaa myös infektiofokuksesta (esim. haava, virtsa, dreenierite), katetrin/dreenin kohdalta tai aikaisemmin kolonisoituneesta kohdasta, jolloin se otetaan kuten tavallinen sieniviljelynäyte (ei ihon puhdistusta ennen näytteenottoa). Kuljetusta odotettaessa näytteitä voi säilyttää huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Yhteystiedot: Mykologian yksikkö arkipäivisin klo 8-16: (09) 471 76290 Bakteriologian osasto arkipäivinä klo 16-20 ja la-su klo 9-16 (050) 427 2222

Menetelmä

Viljely erikoiselatusaineilla ja tunnistaminen. Tunnistaminen tapahtuu morfologisten erityispiirteiden avulla referenssielatusaineilla, massaspektrometrillä (Maldi-TOF) ja tarvittaessa DNA-tekniikoilla (sekvensointi/spesifinen PCR).

Tekotiheys

Viljely joka päivä (ma-su).

Tulokset valmiina

Viljelytulokset ovat valmiina 1 viikon kuluttua viljelystä. Ensimmäinen alustava vastaus positiivisesta näytteestä annetaan yleensä 3-5 vrk:n kuluttua viljelystä.

Tulkinta

Normaalisti negatiivinen.

Huomautuksia

-CaauVi ei sisällä natiivitutkimusta ja se on tarkoitettu vain C. auris -hiivan seulontaan. Mikäli epäillään muun hiivan tai rihmasienen aiheuttamaa infektiota, suositellaan Pu-SienVi (3508) tutkimusta. Herkkyysmääritys tehdään vain ensimmäisestä löydöksestä ja tarvittaessa kerran viikossa, jos potilas saa antimykoottihoitoa. Mikäli ympäristönäytteiden tutkiminen katsotaan tarpeelliseksi, asiasta on sovittava laboratorion kanssa.

Tutkimus -CaauVi päivitetty 09.07.2019 / MR

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.01.2020 klo 01:13.