HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Pähkinäerittely ja komponentit, IgE vasta-aineet, seerumista

21794 S -PähComE

Tiedustelut

Allergiatutkimukset, puh. 050 448 5262

Yhteyshenkilöt

kemisti Katariina Alagrund: katariina.alagrundathus.fi / 0504272475 ja lääkäri Anna Lempiäinen: anna.lempiainenathus.fi / 040 6411470

Näyteastia

Seerumi-geeliputki 5 ml

Näyte

Näytteeksi tarvitaan vähintään 2 ml seerumia. Lähetysohje HUSLABissa: Lähetä näyte sentrifugoimattomana huoneenlämmössä HUSLAB-talon automaatiolaboratorioon. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Lähetysohje HUSLABin ulkopuolisille laboratorioille: Lähetä näyte sentrifugoituna huoneenlämmössä geeliputkessa (kts. yleiset lähetysohjeet). Älä lähetä näytettä viikonloppua tai pyhäpäiviä vasten. Säilytä tällöin näyte jääkaapissa. Eroteltu seerumi säilyy 5 vuorokautta jääkaapissa ja kuukausia pakastettuna -20C.

Menetelmä

Immunofluorometrinen. Phadia ImmunoCAP. Akkreditoitu menetelmä, mukautuva pätevyysalue.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulokset valmiina

3 työpäivässä

Tulkinta

Pähkinäallergeenit (f13, f17, f256, f18, f202, f442) ja komponentit -tutkimuspaketti on monivaiheinen tutkimus, jossa mitataan kuuden eri pähkinälajikkeen(maa-, cashew-, para-, hassel- ja saksanpähkinä) sekä koivun IgE-vasta-aineet. Mikäli pähkinäallergeenien IgE-vasta-ainepitoisuus on lisääntynyt, määritetään kyseisen pähkinän valikoidut komponenttitutkimukset (maapähkinä: rAra h 2, rAra h 6, cashew-pähkinä: rAna 0 3, parapähkinä: rBer e 1, hasselpähkinä: Cor a 14, Cor a9, saksanpähkinä: rJug r 1 ja rJug r 3). Negatiivisiksi jääneistä näytteistä ei tehdä jatkotutkimuksia.

Allergeenispesifin IgE:n ollessa koholla, on herkistyminen todennäköistä. Mitä korkeampi arvo on, sitä todennäköisemmin herkistymiseen liittyy myös oireita. Tuloksen kliininen merkitys on aina suhteutettava potilaan anamneesiin ja oireisiin. Tuloksen merkitys on siis arvioitava kunkin potilaan ja allergeenin kohdalla erikseen. Negatiivinen tulos tekee herkistymisen epätodennäköiseksi, muttei poissulje sitä. Jos potilaalla on ollut vakava allerginen reaktio, olisi kyseisten allergeenien komponenttitutkimukset hyvä määrittää, vaikka allergeenispesifi IgE jää negatiiviseksi (tilattavissa erikseen, esim. S-PähPakE).

Allergeenispesifeissä IgE-tutkimuksissa käytetään koko allergeenilähteestä valmistettuja reagensseja. Komponenttitutkimuksissa käytetään puhdistettua tai rekombinattitekniikalla valmistettua allergeenin osasta, jolloin voidaan selventää, kohdistuvatko vasta-aineet oireiden kannalta olennaisiin allergeeneihin vai esim. ristireagoiviin allergeeneihin (esim. koivuallergiaan liittyvä ristireaktio). Komponenttitutkimukset auttavat mm. arvioitaessa vaikean allergisen reaktion riskiä, ristireaktioiden selvittämisessä, välttämisruokavalion suunnittelussa ja siedätyshoidon harkinnassa.

Maapähkinän Ara h 2 ja Ara h 6, hasselpähkinän varastoproteiineille Cor a 9 ja Cor a14, saksanpähkinän Jug r 1 ja Jug r 3, cashew-pähkinän Ana o 3 ja parapähkinän Ber e 1 herkistyneillä on suurentunut riski saada yleistynyt allerginen reaktio kyseisistä pähkinöistä. Nämä proteiinit voivat kukin aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen.

Tutkimus S -PähComE päivitetty 06.02.2023 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.