HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Sydämen TTR-amyloidoosin gammakuvaus (FM1AN)

21800 Pt-SydAmyG

Tiedustelut

Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020

Yhteyshenkilöt

lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitaloathus.fi / 0469211247 ja lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalaathus.fi / 050 427 1445

Indikaatiot

Sydämen transtyretiiniamyloidoosin diagnostiikka. Sydänlihaksen hypertrofian ja sydämen vajaatoiminnan erotusdiagnostiikka. Menetelmä toimii sekä vanhuuden TTR-amyloidoosin (villi tyyppi) että perinnöllisen TTR-amyloidoosin diagnostiikassa (familaalinen). Mikäli veressä tai virtsassa on todettavia kevytketjuja, tulisi suosia biopsiareittiä amyloidoosin diagnostiikassa gammakuvauksen sijaan.

Esivalmistelu

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Kivuliaalle potilaalle tulee antaa kipulääkitys. Kuvaus kestää 30 - 60 min kovalla alustalla.

Suoritus

Merkkiaine injisoidaan laskimoon. Tavallisessa kuvauksessa kuvaus alkaa joko 1 tunnin tai 2,5-3 tunnin kuluttua injektiosta, jolloin sydän/tausta-suhde on optimaalinen. Tällöin kuvataan koko keho ja tarvittaessa leikekuvat (SPECT/TT-gammakuvaus, FM1QN) rintakehän alueelta. Tarvittaessa sattumalöydöksiä kuten luuston merkkiainekertymiä voidaan jatkokuvantaa paikallis- ja leikekuvilla.

Menetelmä

Tutkimusaineena käytetään 99mTc-leimattua Oksidronaattia (HDP, HMDP), dikarboksipropaanidifosfonaattia (DPD) tai Pyrofosfaattia (PYP). Merkkiaine kertyy sydänlihaksen mahdollisiin amyloidikertymiin TTR-amyloidoosissa. Voimakas sydämen kertymä on tyypillinen TTR-amyloidoosille ja erottaa sen muista sydänamyloidoosin aiheuttajista.

Tulkinta

Gammakuvaus on tarkka sydänamyloidoosin erotusdiagnostiikassa. TTR-amyloidoosissa sydänlihas kerää merkkiainetta tyypillisesti voimakkaasti. Sydämen kevytketjuamyloidoosi voi ajoittain kuvautua hennommin merkkiaineella. Muut kardiomyopatiat eivät tyypillisesti kerää merkkiainetta. Koska kuvattavat potilaat ovat tyypillisesti iäkkäämpiä henkilöitä, merkkiaineen hidastunut erittyminen verestä virtsaan voi aiheuttaa vääriä positiivisia löydöksiä (korostunut verikertymä). Viipalekuvaus SPECT/TT:llä auttaa erottamaan verikertymän ja sydänlihaskertymän toisistaan. Kertymän voimakkuus suhteutetaan muihin luuston kertymiin (Perugini grade). Jos kertymää ei ole, gradus on 0. Gradus I kertymä on hennompi kuin luustokertymä. Gradus II kertymä on luustokertymää vastaava. Gradus III kertymä on luustokertymää voimakkaampi. Kertymä arvioidaan silmämääräisesti paikalliseksi tai diffuusiksi. Subakuutti sydäninfarkti on mahdollinen paikallisen sydänkertymän aiheuttaja. Munuaisten vajaatoiminnan ja etenkin sen aiheuttaman hyperparatyreoosin on osoitettu ajoittain aiheuttavan sydämen tehostumista gammakuvauksessa. Sattumalöydöksinä saattaa kuvautua etenkin luuston aineenvaihdunnan poikkeavuuksia, koska käytettävä merkkiaine on vastaava kuin luuston gammakuvauksessa.

Vastaus sisältää koko kehon kuvat edestä ja takaa, mahdollisesti leikekuvia ja lausunnon.

Huomautuksia

Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos: katso yleisohjeet. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet.

Tutkimus Pt-SydAmyG päivitetty 29.04.2021 / KA

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 15.06.2024 klo 00:41.