Tutkimusohjekirjan etusivu
21801 | Pt-SydAmyQ |
Isotooppiyksikkö Meilahti (09) 471 72554, KFI-yksikkö Jorvi (09) 471 82020
lääkäri Antti Loimaala: antti.loimaalahus.fi / 050 427 1445 ja lääkäri Valtteri Uusitalo: valtteri.uusitalo
hus.fi / 0469211247
Sydämen transtyretiiniamyloidoosin diagnostiikka. Sydänlihaksen hypertrofian ja sydämen vajaatoiminnan erotusdiagnostiikka. Mentelmä toimii sekä vanhuuden TTR-amyloidoosin (villi tyyppi) että perinnöllisen TTR-amyloidoosin diagnostiikassa (familaalinen).
Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja. Kivuliaalle potilaalle tulee antaa kipulääkitys. Kuvaus kestää 30 - 60 min kovalla alustalla. Potilasohje
Merkkiaine injisoidaan laskimoon. Tavallisessa kuvauksessa kuvaus alkaa 2,5-3 tunnin kuluttua injektiosta, jolloin sydän/tausta-suhde on optimaalinen. Tällöin kuvataan koko keho ja leikekuvat (SPECT/TT-gammakuvaus, FM1QN) rintakehän alueelta. Tarvittaessa sattumalöydöksiä kuten luuston merkkiainekertymiä voidaan jatkokuvantaa paikallis- ja leikekuvilla.
Tutkimusaineena käytetään 99mTc-leimattua oksidronaattia (HDP, HMDP), Pyrofosfaattia (PYP) tai medronaattia (MDP). Merkkiaine kertyy sydänlihaksen mahdollisiin transtyretiini (TTR) kertymiin TTR-amyloidoosissa. Voimakas sydämen kertymä on tyypillinen TTR-amyloidoosille ja erottaa sen muista sydänamyloidoosin aiheuttajista.
Gammakuvaus on tarkka sydänamyloidoosin erotusdiagnostiikassa. TTR-amyloidoosissa sydänlihas kerää merkkiainetta tyypillisesti voimakkaasti. Sydämen kevytketjuamyloidoosi voi ajoittain kuvautua hennommin merkkiaineella. Muut kardiomyopatiat eivät tyypillisesti kerää merkkiainetta. Koska kuvattavat potilaat ovat tyypillisesti iäkkäämpiä henkilöitä, merkkiaineen hidastunut erittyminen verestä virtsaan voi aiheuttaa vääriä positiivisia löydöksiä (korostunut verikertymä). Viipalekuvaus SPECT/TT:llä auttaa erottamaan verikertymän ja sydänlihaskertymän toisistaan. Kertymän voimakkuus suhteutetaan muihin luuston kertymiin (Perugini grade). Jos kertymää ei ole, gradus on 0. Gradus I kertymä on hennompi kuin luustokertymä. Gradus II kertymä on luustokertymää vastaava. Gradus III kertymä on luustokertymää voimakkaampi. Kertymä arvioidaan silmämääräisesti paikalliseksi tai diffuusiksi. Subakuutti sydäninfarkti on mahdollinen paikallisen sydänkertymän aiheuttaja. Munuaisten vajaatoiminnan ja etenkin sen aiheuttaman hyperparatyreoosin on osoitettu ajoittain aiheuttavan sydämen tehostumista gammakuvauksessa. Sattumalöydöksinä saattaa kuvautua etenkin luuston aineenvaihdunnan poikkeavuuksia, koska käytettävä merkkiaine on vastaava kuin luuston gammakuvauksessa.
Vastaus sisältää koko kehon kuvat edestä ja takaa, leikekuvia ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos sekä raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet http://huslab.fi/ohjekirjan_liitteet/kfi/yleisohjeet
Tutkimus Pt-SydAmyQ päivitetty 18.03.2019 / MA
© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 06.12.2019 klo 01:10.