HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tutkimus Pt-SydPPET (21836) Sydänperfuusion PET-TT radiovedellä uudella sivustolla
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
https://diagnostiikka.hus.fi/tutkimus?id=21836
Tutkimuksen Pt-SydPPET (21836) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
Meilahden isotooppiyksikkö (09)471 72554
Epäilty tai jo tiedossa oleva sepelvaltimotauti, jossa taudin ennakkotodennäköisyys on keskisuuri tai suuri. Epäily pienten suonten mikrovaskulaaritaudista. Sydänlihasiskemian toteaminen sepelvaltimotoimenpiteen jälkeen. Kun epäillään sepelvaltimoiden TT-kuvauksen jäävän suurella todennäköisyydellä epädiagnostiseksi sepelvaltimokalkin (korkea ikä, diabetes, tupakointi), epätasaisen sykkeen (lisälyönnit, eteisvärinä) tai obesiteetin vuoksi.
On vältettävä ehdottomasti 24 h ennen tutkimusta juomia tai ruokia, joissa on kofeiinia kuten kahvi, tee, energiajuomat ja suklaa. Potilas ei saa ottaa seuraavia lääkkeitä 2 vuorokauteen ennen tutkimusta: Asasantin, Persantin, Orisantin tai potenssilääkkeet kuten Viagra ja Sildenafil. Sydänlääkkeet ja kaikki muut lääkkeet tulee ottaa normaalisti tutkimusaamuna. GFR sekä P-Krea pitää määrittää ennen tutkimusta, sillä tutkimus tehdään varjoainetehosteisena. Jos potilaalla on vaikeahoitoinen astma/COPD, potilaalle pitää tehdä spirometria tutkimusta edeltävällä viikolla.
Tutkimus alkaa levolla osaston tiloissa. Tutkittavalle asennetaan käsivarteen laskimokanyyli. Ennen tutkimusta annettaan syketasoa tasaavaa beetasalpaajalääkettä laskimokanyylin kautta. Kuvauksen aikana on lääkeainerasitus adenosiinilla 4-6 minuutin ajan. Laskimokanyylin kautta ruiskutetaan myös pieni määrä radioaktiivista vettä ja jodivarjoainetta verenkiertoon. Kuvauksen aikana annetaan nitrosuihke. Lääkäri valvoo tutkimusta. Kuvaus tapahtuu makuuasennossa. Kuvaus on kivuton.
Tutkimuksessa yhdistetään sekä tietokonetomografiakuva (TT) sepelvaltimoista että positroniemissiotomografiakuva (PET) sydämen verenkierrosta. TT-kuvaus otetaan hengityspidätyksen aikana käyttäen jodipitoista varjoainetta ja EKG-tahdistusta. Ennen varjoainekuvausta kuvataan natiivikuva ("calcium score"). PET-tutkimus tehdään lääkeainerasituksen aikana n. 4 minuuttia kestävänä kuvauksena sydänlihaksen verenvirtauksen mittaamiseksi. Merkkiaineena on radioaktiivinen vesi (15OH2O), joka annetaan pienenä infuusiona kanyyliin. Levossa tehtävää kuvausta ei pääsääntöisesti tarvita, rasituskuvaus on yleensä riittävä.
Vastaus sisältää kuvasarjan ja lausunnon.
Aikuiselle annettava aktiivisuus ja efektiivinen sädeannos: Radiovettä annetaan pääsääntöisesti 600 MBq (n. 0.6 mSv) TT-kuvauksen sädeannos on protokollasta ja tutkittavan koosta riippuen n. 2-5 mSv. Raskaana oleville ja imettäville erilliset ohjeet.