HUSLAB

Tutkimusohjekirjan etusivu. Hakemisto erikoisalan, nimen, lyhenteen tai tutkimusnumeron mukaan

Laktaatti, aivo-selkäydinnesteestä

2186 Li-Laktaat

Tiedustelut

HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).

Yhteyshenkilöt

lääkäri Timo Kouri: timo.kouriathus.fi / 050 427 1252 ja kemisti Tero Pihlajamaa: tero.pihlajamaaathus.fi / 040 6216937

Indikaatiot

Meningiittien erotusdiagnostiikka.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

Selkäydinnestettä (aikuiset 1 ml, lapset vähintään 0.2 ml) toimitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen jäissä laboratorioon,verinen likvori sentrifugoidaan. Jos näytettä ei analysoida vastaanottavassa laboratoriossa, se sentrifugoidaan ja erotetaan puhtaaseen muoviputkeen. Erotetun näytteen voi lähettää huoneenlämpötilassa, jos perillä samana päivänä, muutoin pakastettuna.

Menetelmä

 Fotometrinen.

Tekotiheys

Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina

Tulokset valmiina

Samana päivänä.

Viitearvot

0-16 V 0.6 - 2.7 mmol/l
17 V- 1.1 - 2.2 mmol/l

Tulkinta

Selvästi kohonnut selkäydinnesteen laktaattipitoisuus viittaa bakteeriperäiseen meningiittiin. Raja-arvona virusmeningiittiin pidetään noin 3 mmol/l. Likvorin laktaattipitoisuus nousee bakteerimeningiitissä nopeammin kuin neutrofiiliset leukosyytit. Virusmeningiitissä pitoisuus on yleensä alle 2,8 mmol/l. Tuberkuloottisessa meningiitissä sekä sienten tai malarian aiheuttamissa meningiiteissä laktaattipitoisuus kohoaa virusmeningiittiä selvemmin, mutta vähemmän kuin bakteerimeningiitissä. Lievästi kohonneita arvoja tavataan virusmeningiitin ohella aivoinfarktin, aivo- ja meningeaalisten kasvainten, aivovammojen, epilepsiakohtauksien sekä muiden keskushermoston ei-tulehduksellisten sairauksien yhteydessä ja myös eräissä yleissairauksissa (diabetes).

Tutkimus Li-Laktaat päivitetty 01.06.2018 / MS

Sivun alkuun

© HUSLAB-liikelaitos. Ohjekirjajärjestelmästä vastaa Janne Suvisaari.
Ohjekirjasivuston viimeisin automaattinen päivitys: 20.10.2019 klo 01:09.