HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen Li-Laktaat (2186) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
HUSLAB-talo, Meilahti, Asiakaspalvelu puh. 09 471 72579 (arkisin päiväaikana). Päivystysaikana oman laboratorion päivystysnumerosta (HUSLAB-talo, Meilahden alueen sairaalat, puh. 09 471 72645).
Meningiittien erotusdiagnostiikka.
Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml
Selkäydinnestettä (aikuiset 1 ml, lapset vähintään 0.2 ml) toimitetaan välittömästi näytteenoton jälkeen jäissä laboratorioon ja näyte sentrifugoidaan. Jos näytettä ei analysoida vastaanottavassa laboratoriossa, sentrifugoitu näyte erotetaan puhtaaseen muoviputkeen. Erotetun näytteen voi lähettää huoneenlämpötilassa, jos perillä samana päivänä, muutoin pakastettuna.
Fotometrinen, entsymaattinen. Akkreditoitu menetelmä (ei tällä hetkellä Kymenlaakson alueen laboratorioissa).
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Päivittäin, kaikkina vuorokauden aikoina
Samana päivänä.
0-16 V
|
0.6 - 2.7
|
mmol/l
|
17 V-
|
1.1 - 2.2
|
mmol/l
|
Likvorin laktaattipitoisuus suurenee bakteerimeningiiteissä tavallisesti yli 3 mmol/l ja jopa yli 10 mmol/l pitoisuuteen. Laktaattipitoisuus suurenee nopeammin kuin neutrofiilisten leukosyyttien pitoisuus. Virusmeningiitissä pitoisuus jää yleensä alle 3 mmol/l tasolle. Tuberkuloottisessa meningiitissä sekä sienten tai malarian aiheuttamissa meningiiteissä laktaattipitoisuus suurenee virusmeningiittiä selvemmin, mutta vähemmän kuin bakteerimeningiitissä.
Erotusdiagnostiikka: Lievästi suurentuneita pitoisuuksia tavataan virusmeningiitin ohella aivoinfarktin, aivo- ja meningeaalisten kasvainten, aivovammojen, epilepsiakohtauksien sekä muiden keskushermoston ei-tulehduksellisten sairauksien yhteydessä, samoin eräissä yleissairauksissa (diabetes).