HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

EEG ambulatorinen pitkäaikaisrekisteröinti osastolla, kaikki ikäryhmät

21868 Pt-EEGAmb3

Tiedustelut

KNF-osastot: Jorvin sairaala (09) 471 82010

Indikaatiot

Päivystyksellinen ambulatorinen EEG on 1-2 vuorokautta kestävä tutkimus, joka tehdään kiireellisenä yleensä neurologian osastolla olevalle potilaalle. Tutkimuksella pyritään selvittämään epileptisiksi epäiltyjä kohtauksellisia oireita, joita ei muilla EEG-tutkimuksilla ole saatu riittävästi selvitetyksi. Tutkimuksesta sovitaan puhelimitse KNF-osaston kanssa ja se tilataan Apotti-järjestelmästä tai paikallisesta potilas- tai laboratoriotietojärjestelmästä.

Esivalmistelu

Hiusten tulee olla mahdollisimman puhtaat ja kuivat, hiustenmuotoilutuotteita ei saa käyttää. Jatkuvaa lääkitystä (esim. epilepsialääkkeitä tai neuroleptejä) ei tarvitse keskeyttää. Keskushermostoon vaikuttavien tarvittaessa käytettävien lääkkeiden käyttöä olisi hyvä välttää rekisteröinnin aikana, jos se onmahdollista.

Menetelmä

EEG:tä mitataan elektrodien avulla pään iholta. EEG:n lisäksi mitataan EKG:ta ihon pinnalta. Signaali rekisteröidään potilaan mukana kulkevaan pieneen laitteeseen. Tutkimuksen valmistelut sairaalassa kestävät 1-1,5 tuntia. Rekisteröinti kestää 1-2 vuorokautta.

Rekisteröinnin aikana potilas, hänen hoitajansa tai omaisensa pitävät kirjaa mahdollisista kohtauksista ja muista tapahtumista (kuten ruokailu, nukkumaanmeno yms). Potilas voi elää normaalia elämää rekisteröinnin aikana, kuitenkin siten, että välttää hikoilua ja jatkuvaa ruokien napostelua. Suihkussa ei saa käydä.

Rekisteröinti puretaan viimeisen vuorokauden jälkeen, jolloin laite palautetaan osastolle. Tutkimuksessa käytetään elektrodipastaa, jota ei saada kokonaan pois ilman hiusten pesua. KNF-osastolla ei ole mahdollisuutta hiusten pesuun.

Lähetteessä tarvittavat tiedot

Jorvin sairaala: Akkreditoitu menetelmä.

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tulkinta

EEG:n tulkitsee KNF-lääkäri ja tutkimuksesta tulee lausunto Apotti-järjestelmään. Lisäksi lausunto voi ollaluettavissa paikallisissa potilas- tai laboratoriotietojärjestelmissä.

Huomautuksia

Tutkimuksen voi tilata myös Pt-EEG-Amb1-tutkimuskoodilla. KNF-osasto muuttaa koodin päivystyksellisten tutkimusten osalta Pt-EEG-Amb3-koodiksi. Tarvittaessa KNF-osasto lisää toisen vuorokauden laskutuskoodin Pt-EEG-Amb2.

Tutkimus Pt-EEGAmb3 päivitetty 22.02.2023 / NJ

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 22.06.2024 klo 00:41.