HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Biopankki2, syljestä

21887 Sa-Bio2

Tiedustelut

Tutkimushoitaja Janita Niemelä p. 040-1627157 tai biopankin toimisto p. 050-4217659

Yhteyshenkilöt

laboratoriovastaava Jami Pursiainen: jami.pursiainenathus.fi / +358 40 588 7988 ja suunnittelija Suvi Vikholm: suvi.vikholmathus.fi / +358 40 621 3360

Esivalmistelu

Näytteet kerätään aamulla mielellään ennen klo 10. Näytteitä voi toimittaa laboratorioon ma-pe. Perjantaisin näytteiden tulee olla laboratoriossa klo 11 mennessä. Näytteet tulee toimittaa laboratorioon kahden tunnin sisällä näytteen ottamisesta. Laita kylmägeeli jäähtymään jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Vältä kahvia, alkoholia, nikotiinia ja suurta rasitusta 12 tuntia ennen syljen keräystä. Ruokailusta ja hampaiden pesusta tulee olla kulunut vähintään yksi tunti ennen sylkinäytteen keräystä. Mikäli näytettä ei oteta välittömästi Sa-Bio (21900) sylkinäytteen jälkeen tulee suu huuhdella vedellä ja odottaa 10 minuuttia ennen näytteen ottamista.

Suoritus

Näytteet kerätään aamulla mielellään ennen klo 10. Näyte otetaan Salivette-keräysputkeen.

Avaa Salivette-putki, jonka sisällä on vanutukko. Pudota vanutukko näyteputkesta suoraan suuhun siihen käsin koskematta.

Pidä vanutukko suussa vähintään 1 minuutin ajan tai niin kauan, että tukko tuntuu "vettyneeltä" ja se ei enää ime sylkeä ja ylimääräinen sylki on nieltävissä.

Pudota märkä tukko käsin koskematta takaisin putkeen ja sulje putki.

Kirjoita putkeen nimesi ja henkilötunnuksesi sekä näytteen keräysaika.

Säilytä näyte jääkaapissa ja toimita se kahden tunnin sisällä laboratorioon kylmägeelin sisällä, joka on pakattu styrox-laatikkoon.

Näyte

1-2 ml sylkeä. Sylkinäyte (Salivette-putki) säilytetään jääkaapissa ja toimitetaan mahdollisimman nopeasti kylmägeelitaskussa laboratorioon.

Näyte lähetetään kylmäkuljetuksena (+ 4C) HUSLAB-talon näytteiden vastaanottoon Topeliuksenkatu 32 PL 720, 00029 HUS seuraavalla mahdollisella näytekuljetuksella. Näyte säilytetään jääkapissa ennen lähetystä. Näyte säilyy jääkaapissa 24 t.

Lähetys putkipostilla: Biopankkinäytteet lähetetään HUSLAB-taloon putkipostiasemalle 6300 pakattuna minigrip-pussiin. Päälle laitetaan huomiolappu Helsingin Biopankki. Kylmäkuljetusta vaativien näytteiden kanssa kuljetusputkeen laitetaan kylmägeeli.

Tekotiheys

ma-pe

Huomautuksia

Merkitse todellinen näytteenottoaika eikä aikaa jolloin näyte tuotiin tai vastaanotettiin laboratoriossa. Kirjaa ylös myös mahdolliset poikkemat näytteenoton ohjeesta.

Näyte otetaan, vaikka pyyntöön merkitty näytteenottoaika olisi umpeutunut. Sairaus tai lääkitys ei ole este näytteenotolle. Biopankkinäytteen ottaminen ei saa vaarantaa diagnostisten näytteiden ottamista.

Näytteiden on oltava Helsingin Biopankissa perjantaisin ja arkipyhien aattona klo 14 mennessä. Näytepyynnöt saa tehdä vain, jos potilas on antanut biopankkisuostumuksen.

Tutkimus Sa-Bio2 päivitetty 08.01.2024 / SV

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 24.05.2024 klo 00:40.