HUS Diagnostiikkakeskus

Tutkimusohjekirjan etusivulle

Testosteroni, massaspektrometrinen, vapaa laskettu, seerumista

21914 S -TesMSVl

Osatutkimukset

S -SHBG ja S -TestoMS

Yhteyshenkilöt

kemisti Annukka Paju: annukka.pajuathus.fi / 050 427 4995 ja lääkäri Mikko Anttonen: mikko.anttonenathus.fi / 050 4644654

Indikaatiot

Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Pojilla puberteetin häiriöt. Lisäksi lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.

Esivalmistelu

Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk. Miehillä näyte pyritään ottamaan aamulla (ennen klo 12, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin vuorokausivaihtelusta.

Näyteastia

Seerumiputki 5 ml, ei geeliä

Menetelmä

S -Testo: Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.

S -SHBG: immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.

S -TestoVl: laskennallinen suure (ns. Andersonin kaava)

Akkreditoitu testauslaboratorio T055

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulokset valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viitearvot

Miehet 155 - 800 pmol/l
Naiset 9 - 30 pmol/l

Tulkinta

Testosteroni on plasmassa pääosin sitoutuneena proteiiniin (98%) ja vain n. 2-3 % on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tärkeimmät sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG:n pitoisuutta kohottavat mm. raskaus, estrogeenit (e-pillerit), hypertyreoosi, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi.

Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.

Testosteronilla on vuorokausivaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Tämän vuoksi näyte olisi pyrittävä ottamaan aina samaan aikaan, jos verrataan useampia näytteitä.

Huomautuksia

Miesten ensisijainen vapaa laskettu testosteronitutkimus: 6451 S -TestoVl. Ks. tiedote.

Tutkimus S -TesMSVl päivitetty 11.06.2024 / AP

Sivun alkuun

Viimeisin päivitys: 23.06.2024 klo 00:41.