HUSLABin tutkimusohjekirjan on korvannut 15.10.2024 HUS Diagnostiikkakeskuksen "AMMATTILAISEN SIVUSTO".
Tälle sivulle osoittavat linkit pyydetään päivittämään osoittamaan uudelle sivustolle osoitteeseen
Tutkimuksen S -TesMSVl (21914) tiedot vanhassa tutkimusohjekirjassa
HUOM! NÄMÄ TIEDOT EIVÄT OLE ENÄÄ AJAN TASALLA.
S -SHBG ja S -TestoMS
Naisilla hirsutismi, virilismi ja PCO-syndrooma, kuukautishäiriöt ja infertiliteetti. Pojilla puberteetin häiriöt. Lisäksi lisämunuaisen hormonisynteesin puutokset ja hormonaalisesti aktiivit kasvaimet.
Naisilla näyte otetaan mieluiten kierron 5. - 8. vrk. Miehillä näyte pyritään ottamaan aamulla (ennen klo 12, mieluiten klo 7-10), johtuen testosteronin vuorokausivaihtelusta.
Seerumiputki 5 ml, ei geeliä
S -Testo: Nestekromatografia-tandem massaspektrometria, spesifinen (LC-MS/MS). Akkreditoitu menetelmä.
S -SHBG: immunokemiluminometrinen. Akkreditoitu menetelmä.
S -TestoVl: laskennallinen suure (ns. Andersonin kaava)
Akkreditoitu testauslaboratorio T055
Kerran viikossa
Kahden viikon kuluessa
Miehet
|
155 - 800
|
pmol/l
|
Naiset
|
9 - 30
|
pmol/l
|
Testosteroni on plasmassa pääosin sitoutuneena proteiiniin (98%) ja vain n. 2-3 % on vapaata, biologisesti aktiivista hormonia. Tärkeimmät sitojaproteiinit ovat albumiini ja sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG:n pitoisuutta kohottavat mm. raskaus, estrogeenit (e-pillerit), hypertyreoosi, maksakirroosi sekä maksan mikrosomaalisia entsyymejä indusoivat lääkkeet. SHBG:n pitoisuutta laskevat mm. hyperandrogenismi (testosteroni), obesiteetti ja hypotyreoosi.
Kokonaistestosteronitaso riippuu suuresti verenkierron SHBG- tasosta sen testosteronia sitomiseen perustuvan "varastointiominaisuuden" takia. Koska hyperandrogenismi naisilla laskee seerumin SHBG-tasoa, kokonaistestosteronitaso antaa usein väärän kuvan androgeenivaikutuksesta. Vapaa testosteroni kuvaa etenkin naisilla testosteronin biologista aktiviteettia paremmin kuin seerumin testosteronin kokonaispitoisuus. Miehillä Seerumin SHBG-pitoisuus kohoaa iän mukana. Siksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia.
Testosteronilla on vuorokausivaihtelu. Testosteronin pitoisuus on korkeimmillaan aamulla noin klo 6-7 aikaan, laskee jo iltapäivän aikana ja on matalimmillaan illalla klo 19-20 aikaan, jolloin pitoisuus voi olla 30% matalampi verrattuna aamuarvoon. Tämän vuoksi näyte olisi pyrittävä ottamaan aina samaan aikaan, jos verrataan useampia näytteitä.
Miesten ensisijainen vapaa laskettu testosteronitutkimus: 6451 S -TestoVl. Ks. tiedote.